GASZTRO

2021.04.18. 10:33

A főzés hobbi, kikapcsolódás

Húsvéti magazinunkban az apagyi hölgy marokkói báránypogácsája volt a győztes receptek egyike.

SZA

Petronella a hagyományok híve a konyhában is

Forrás: BÍRÓ PETRONELLA ARCHÍVUMA

Lapunk gasztromagazinjaiban rendszeresen találkozunk Bíró Petronella receptjeivel, ami önmagában nem lenne meglepő, hiszen olvasóink szerencsére ezen a téren is nagyon aktívak, ami miatt felfigyeltünk rá, az a kora. Az apagyi hölgy ugyanis még csak 23 éves, a korosztályának tagjairól pedig aligha mondható el, hogy szívesen állnak órákon át a gáztűzhely mellett. Petronellát viszont éppen ez kapcsolja ki.

Petronella a hagyományok híve a konyhában is
Fotó: BÍRÓ PETRONELLA ARCHÍVUMA

Mindent lejegyez

A fiatal lány az ELTE-n tanul: tanítónak készül, most harmadéves, a sok tanulás után pedig úgy kapcsolódik ki, hogy süt és főz. Már gyerekként is érdekelte a konyha világa, sokat és szívesen állt az édesanyja mellett, amikor ő főzött. Az óvodában is lelkesen készültek a farsangra, amire fánkot készítettek. Mindez az általános iskolában is folytatódott, ahol a szeretett volt osztályfőnökével, Benga Andrásnéval minden karácsonyra elkészítették a mézeskalácsot.

Amikor pedig elindultak a főzőcsatornák, nagy örömmel vetette bele magát a gasztronómia rejtelmeibe, az igazán különleges ételeket pedig elkészítette. A különleges recepteket leírja egy füzetbe, de a konyhai praktikákat is lejegyzeteli, és persze alkalmazza is, de mint mondja, nem minden válik be. Szeret kísérletezni, és ha valamit elront, szól az édesanyjának, aki ilyen helyzetekben is „megmenti”. Blogokat is olvas, a nagy kedvence pedig Széll Tamás – a mesterszakács 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét, majd a 2017-es lyoni döntőben a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg – a szerk.

Fontosak a hagyományok

– Számomra fontosak a hagyományok, és ez a gasztronómiára is igaz: én ennek a jegyében sütök, főzök, s ezt láttam a családomban is. Ennek jegyében karácsonykor nálunk halászlé és bejgli biztosan van az ünnepi asztalon, ahogy húsvétkor elmaradhatatlan a sonka, a tojás és a sárgatúró – ez utóbbit mazsola nélkül, édesen készítjük. A nagymamám és az anyukám sokszor készít tájjellegű ételeket, például puliszkát tejjel vagy töltött káposztát – ez utóbbit például az egyik mamám fűszeresebben készíti. Én inkább kevesebb fűszert használok, és figyelek arra, hogy tartósítószer-mentes ételeket készítsek.

– Mindent szívesen főzök, nálam kedv kérdése, hogy mikor mi kerül az asztalra: leveseket ugyanolyan nagy kedvvel csinálok, mint tésztákat, sülteket vagy desszerteket. Ez utóbbiak közül az egyik nagy kedvencem a puncskocka, amit azért szeretek igazán, mert a máza olyan, mintha fondant lenne, pedig csak porcukorból és meggybefőttléből áll. Amikor először csináltam, nem lett tökéletes, de csak az arányokon kellett változtatni, azóta már így készítem. De tejszínes gesztenyés sütit, négerkockát és havas háztetőt is szívesen sütök, ahogy pogácsákat is. A legutóbbi, a húsvéti magazinba beküldött receptek egyike is egy sós sütemény volt: a marokkói báránypogácsa, amit zöldséges kuszkusszal és mentás joghurttal kínáltam, a zsűri tetszését is elnyerte, ez volt az egyik győztes recept – mondja Petronella, aki ­természetesen örül annak, hogy sok pozitív visszajelzést kap.

Kiváló hobbi

– A dicséretek és az, hogy elfogynak az ételeim, nagyon jó motivációt jelentenek, de bármennyire is szeretek a konyhában ténykedni, azt hiszem, mindez megmarad egy tökéletes hobbinak. Kisgyerekkorom óta tanító szeretnék lenni, hogy gyerekekkel foglalkozhassak, ezért például kézműves-foglalkozásokra is járok: gyöngyöt fűzök, agyagozok, hogy majd ezeket is megmutathassam a tanítványaimnak, de a jó kézügyességemnek addig is hasznát veszem, például a bonyolultabb desszertek elkészítésénél – mesélte.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában