vadászat

2021.04.15. 10:40

Eljött az oly várt dátum: indul az őzbak szezonja

MML

Őzbak a határban

Fotó: Szabó Endre, Tura

Várva várt dátum a vadászok számára április 15-e, hiszen ekkor kezdődik hazánkban az őzbak vadászata. Többször foglalkoztunk már azzal, hogy a koronavírus-járvány alaposan rányomta bélyegét tavaly a vendégvadásztatásokra, s egyelőre nincs ez másképpen az idén sem. A Nyírmihálydi Vadásztársaságnál arról érdeklődtünk, hogyan tudtak felkészülni az idei szezonra.

Minőségi-mennyiségi fejlesztés

– Cseh és szlovák vadászok érdeklődtek nálunk a vadászati lehetőségek iránt. Magyarországon voltak már korábban, de a mi vadászterületünkön még sohasem. Ezen a héten eljön a képviselőjük, hogy egyeztessük a részleteket, s akkor a jövő héten már jönnének is a vadászok. Mivel a járvány miatt még zárva vannak a szálláslehetőségek, gondoskodnunk kell az elhelyezésükről is, de megoldjuk – tájékoztatta szerkesztőségünket Darvai János, a Nyírmihálydi Vadásztársaság vadászmestere.

– A korábbi években különböző okok miatt gondunk volt az őzállománnyal, ezért most a legfontosabb célunk az őzállomány minőségének és mennyiségének a fejlesztése, a jó képességű őzbakok megtartása, az elejtendő őzbakok és tarvadak megfelelő arányának a megtalálása. A vadászati hatóságtól ezért most csak tíz őzbak kilövésére kértünk és kaptunk engedélyt, csakhogy a külföldi vendégek több őzbak elejtésére jelezték az igényüket.

– Sikerült a szomszédos nyírbogáti Hoportyó Vadásztársasággal megbeszélnünk, hogy azon a vadászterületen is terítékre hoznak néhány őzbakot a vadászok. A szeszélyes időjárás nemigen kedvez most a vadgazdálkodással foglalkozóknak, nem könnyű felmérni, hogy melyik őzbak lőhető és melyik nem – tette hozzá Darvai János.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában