Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.03. 11:28

Feltöltődnek a hosszú hétvégén

Egy hosszú hétvége legtöbbünk számára önmagában is ünnep, hiszen lehetőséget teremt ahhoz, hogy a kínálkozó szabadidőt saját pihenésünkre, feltöltődésünkre, családi együttlétekre fordítsuk. Összeállításunkból kiderül, hogy szűkebb környezetünk közismert személyiségei hogyan sáfárkodnak a szabadon felhasználható ünnepi idővel.

GB, MJ, ML

Gajdos László a Nyíregyházi Állatparkban otthonosan érzi magát | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

– Kicsit szomorúak vagyunk, mivel a nagyobbik lányom, aki a párjával Budapesten él, a vírushelyzetre tekintettel velünk közösen úgy döntött, most nem látogatnak haza. Így is igyekszünk vigyázni egymásra – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Kihasználva azt a sajátos lehetőséget, ami nekem adatott, sétálok egy nagyot a Nyíregyházi Állatparkban. Készülünk a nyitásra, ami bármikor bekövetkezhet, legalább lesz módom megnézni, hogyan is állunk a tavaszi felkészüléssel.

– Sajnos, tavaly is jártunk ebben a cipőben, vagyis ahol normális esetben tízezrek megfordulnak, kénytelen voltam ott egyedül sétálgatni. A héten kezdtük kirakni az állatokat a nyári szállásokra, ami még ezen a héten is tart. Egyéb óráimban az ilyenkor megszokott módon „kutyázunk, macskázunk”, kertészkedünk egy kicsit.

Gajdos László a Nyíregyházi Állatparkban otthonosan érzi magát | Fotó: Dodó Ferenc

Amikor felvetettük, hogy ilyenkor bizonyára a jó természetfilmeket se veti meg, már vágta is rá: – Ehhez nem kell hosszú hétvége, minden este ez történik. A feleségem meg is szokta jegyezni, hogy miközben egész nap az állatok között vagyok, a tévében is az állatokat nézem. Persze, ő is permanensen interjúzik, vagyis mindenki a munkájának él.

– Manapság divat, hogy egyébként hozzáértő szakemberek mást se csinálnak, mint teljes műsoridőben az állatokat hergelik, mérges kígyók vagy krokodilok előtt ugrálnak. A természetfilmgyártást is eluralta az akciózás, és engem, aki Cousteau kapitányon és David Attenborough filmjein nőtt fel, mindez meglehetősen zavar. Volt nekem egy televíziós szakmám is, és a filmkészítő szemével ugyanúgy követem a műfajt.

Családi körben húsvétolnak

Szép jubileumához érkezett az idén a máriapócsi RabócsiRing. Huszonöt esztendeje rendezték az első versenyt, azóta a zömét ünnepnapokon, hosszú hétvégeken. A Rabócsi család tagjainak így az ünnepek mindig munkát is jelentettek. Több mint két évtizedig így volt, aztán jött a pandémia, így tavaly is elmaradt a hagyományos húsvéti verseny.

– Karácsony kivételével minden többnapos ünnepen verseny volt a pályán, így nekünk nem szokatlan, hogy ezek munkával teltek el – kezdte érdeklődésünkre ifjabb Rabócsi Tibor pályaigazgató. – Huszonhárom év után ez a második sajnálatosan különleges húsvétunk, hiszen már tavaly is ilyen volt, és a versenyek szervezését jelentő készülés elmarad.

Sajnos, a járványhelyzet nem változott annyira, hogy visszatérjünk a számunkra korábbi dolgos ünnephez. Így aztán ismét úgy tölthetjük a hosszú hétvégét, ahogyan azt sokan mások.

– Szűk családi körben húsvétolunk, hála istennek mindenki jó egészségben van. Szabadban is lesz programunk, és azért a pályára is kimegyünk. Verseny nincs, de a szigorú előírások betartásával a bajnokságra készülő profi versenyzők tesztelési lehetőséget kaptak – fűzte még hozzá ifjabb Rabócsi Tibor.

A hit segítséget nyújt

– Virágvasárnap óta egyházi kötelezettségeimnek teszek eleget Nyírcsaholyban, ahol a templomomban már 45 éve kántorizálok – árulta el dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója.

– A járványhelyzetben a templom is zárva van a hívők előtt, mi az atyával kettesben a nagyhét minden napján tesszük mindazt, amit a görögkatolikusok számára húsvétvasárnapig a liturgia előír.

Húsvéthétfőt – ami nálunk nem a kirándulásról szól – otthon, családi körben, az unokáinkkal együtt töltjük. Számunkra is a kereszténység legnagyobb, Krisztus feltámadásába vetett hitünk ünnepét jelenti a húsvét.

– Pál apostol szerint: „A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.” Görögkatolikus hívő emberként ezt úgy élem meg, hogy a hit segítséget nyújt az embereknek a mindennapos nehézségek elviselésében – engedett megismerni ünnepi érzéseit dr. Cservenyák László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában