Húsvét

2021.04.03. 16:34

Szabolcsból szivárgott ki a tökéletes húsvéti sonka titka

Mindent elárult a kékcsei háziasszony.

Forrás: Ripost

Sonkaügyben sokan osztogatnak tanácsokat, ám a Ripostnál valamiért úgy érezték, hogy az igazán illetékes Szabolcsban, és nem Budapesten él. Valamit legalábbis nagyon tud Valika, hisz annyi követője van, mint égen a csillag! Tőle kértünk hát tanácsot, hogy milyen sonkát érdemes vásárolni, és hogyan lehet a legjobban elkészíteni – írják.

Kicsoda Boros Vali?

A Facebookon lett országosan ismert a Kékcsén élő háziasszony. Népszerűségét mutatja, hogy a Vali Hagyományos Konyhája nevő csoportját csaknem 75 ezren követik.

- A jó sonka nem száraz és nincs túlfüstölve, a legjobb, ha piacról magyar gazdától szerezzük be. Az, hogy kötözött, vagy parasztsonka, netán tarja vagy csülök nem is annyira lényeges, az alapanyag legyen jó.

- A megfelelő helyről beszerzett sonkát én először mindig egy órára hideg vízbe áztatom, ha esetleg erősen füstös az illata, ez elveszi a bántó intenzitást. Aztán ugyanebben a vízben rakom fel főni, a fazékba teszek még néhány babérlevelet és egy marék szemes borsot, valamint reszelek bele néhány gerezd fokhagymát. Nem egészben szoktam belerakni, mert így jobban átmegy az íze…

- Hogy meddig főzöm a sonkát? Megmondom őszintén, még sosem mértem az időt, de lassú lángon jó sokáig hagyom a tűzön. Akkor jó a sonka, ha a húst könnyű megszúrni, amikor a villa szinte becsusszan a csontig. Szerintem ebben a műfajban nemigen van hibalehetőség, szinte el sem lehet elrontani. Az viszont fontos, hogy a puhára főtt sonkát mindig a saját főzőlevében hagyom kihűlni, így nem szárad ki.

A klasszikus füstölt sonka mellett évek óta készítek úgynevezett préselt sonkát is húsvétra, ez nem füstölt ugyan, viszont sokkal üdébb, könnyebb, nálunk valamiért gyorsabban is fogy.

- Ehhez jó vastag, legalább 2 kilós combszeletet kell vásárolni. A combot alaposan besózom, majd egy tálban 3 napra a hűtőbe teszem, naponta átforgatom. A 4. napon vizes pácot készítek 4-5 babérlevél, kb. 20 szem fekete bors, egy egész fej hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, pár szem koriandermag felhasználásával, ebbe a pácba rakom a sós combot és hagyom egy hétig a hűtőben állni.

- Mikor letelt a hét, kiveszem a vizes pácból és beleigazítom a présbe, lezárom és egy egész éjjelre a hűtőbe rakom a préssel együtt. Másnap egy nagy fazékba vizet töltök, beleállítom a prést, és 80 fokon tartom 4,5 órán keresztül. Kiveszem a vízből a prést, lehűtöm és visszarakom a hűtőbe. Reggel kiveszem a présből a sonkát és már lehet is szeletelni. Én géppel szoktam, de éles késsel is könnyen vágható.

Fotó: Ripost

- Nálunk, mint minden ünnepnek, a húsvétnak is megvannak a hagyományos ételei: elmaradhatatlan a sárga túró, a sonka, a kolbász, a kolbásszal töltött karaj, a fonott kalács, és az idén készül pászka is. Ezek a finomságok egy tálcán szépen elrendezve az egész ünnep alatt végig az asztalon vannak, így lehet csipegetni folyamatosan.

- A vasárnapi ebéd gyöngyhúsleves, töltött káposzta és töltött dagadó lesz, hozzá köretnek francia salátát és majonézes krumpli. Saját sütésű friss kenyér is lesz természetesen, de süteményeket is készítek: diós és szilvalekváros kiflit, néró teasüteményt.

És talán meglepem húsvétra az uramat egy habos gesztenyetortával is, hátha eszébe jut, hogy meglocsoljon…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában