Kertművelés

2021.05.21. 12:04

A gyümölcsöskertben is akad bőven tennivaló

Májusban a gyümölcsfák ritkításának van itt az ideje.

KM

Ekkorra már túl kell lennünk a gyümölcsfák metszésén

Forrás: Illusztráció / MW-Archív

Fotó: AS

Nem sok fontosabb hónap van a kiskertünk életében, mint a május. Az agraroldal.hu internetes szakportál összegyűjtött néhány információt arról, miket érdemes ez idő tájt elvégezni a gyümölcsöskertünkben.

Nagyon fontos a gyümölcsfák rendszeres öntözése, alakítsunk ki tányérokat a törzsek körül, és gazdagon locsoljuk a fákat minden héten, az öntözővizet pedig nyugodtan egészítsük ki komposzttal. Ekkorra már túl kell lennünk a gyümölcsfák metszésén, viszont májusban elérkezik a gyümölcsritkítás ideje. Szedjük le a gyümölcsök egy részét dióméretben, a cél az, hogy minden két gyümölcs között annyi hely legyen, hogy ott még elférjen kényelmesen egy harmadik is – őszi és kajszi esetén. Almatermésűek esetén több gyümölcs alakul ki egymás mellett, ezek száma csökken természetes gyümölcshullással, ennek ellenére érdemes elvégezni a ritkítást, mégpedig úgy, hogy egy bogernyőben két gyümölcs maradjon csak.

Védett helyre

Helyezzük ki a palántákat ládában a teraszra vagy egy védett helyre, amikor már kellemesebb a nappali hőmérséklet. Ehhez válasszunk mindig világos, de félárnyékos helyet, estére pedig vigyük őket vissza a melegbe. Így könnyedén hozzá fognak szokni a kinti életmódhoz, májusban pedig már ki is ültethetjük őket, ebben az időszakban már az összes termeszteni kívánt zöldség kikerülhet a kertbe.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában