Koronavírus

2021.05.19. 10:52

A körmöd elárulja, ha már átestél a koronavíruson? Vess egy pillantást a kezeidre!

Egy Covid-tünetekkel foglalkozó alkalmazás megalkotója, Tim Spector, a londoni King's College genetikai epidemiológia tanszékének vezető professzora lerántotta a leplet egy furcsa tünetről, ami azoknál jelentkezhet, akik tünetmentesen vagy észrevétlenül, kevés tünettel estek át a koronavíruson. A professzor szerint a betegségen átesett személyek közül sokaknak jelentek meg a körmein hosszanti vonalak, úgynevezett Beau-vonalak a fertőzés leküzdése utáni második-harmadik hónapban.

Forrás: health.com

A Beau-vonalak néven is ismert jelenség a körmön keresztülhaladó egyenes vonalat jelenti, ami egyértelmű jele annak, ha valaki súlyos betegségen esett át.

A furcsa szimptómára, ami a kéz- és lábkörmökön is jelentkezhet, elsősorban azok panaszkodnak, akik tünetmentesen vészelték át a koronavírus-fertőzést.

„A körmeid furcsának tűnnek? A COVID-körmöket mind gyakrabban ismerik fel, ahogy a köröm helyreáll a fertőzés után, és a növekedéssel láthatóvá válik egy tiszta, egyenes vonal. Bőrkiütések nélkül is előfordulhat és ártalmatlannak tűnik” – írta nemrég egy Twitter-bejegyzésben Tim Spector.

Fotó: health.com

– A Covid-köröm egyre gyakoribb tünetként jelentkezik azoknál, akik átestek a koronavíruson. A jelenség oka, hogy a fertőzés hatással van a körömnövekedésre is, ami a gyógyulás után helyreáll, ennek pedig nyoma marad – magyarázta közösségi oldalán Spector professzor. A szakember elárulta: ha valaki felfedezi magán a Beau-vonalakat, ne ijedjen meg, az ugyanis csak a betegség lefolyását jelzi, következménye nincs.

Dr. Amesh A. Adalja, a marylandi Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy számtalan betegség okozhat elváltozást a körmökön, tehát ez a tünet még nem egyenes bizonyíték arra, hogy korábban átestünk a koronavírus-fertőzésen.

„A Beau-vonalak megjelenését előidézheti influenza, stressz vagy például kemoterápia is” – fogalmazott a szakértő, aki hozzátette: ha látszólag ok nélkül jelennek meg hosszanti vonalak a körmeinken, akkor mindenképp érdemes antigén tesztet csináltatni, mivel lehet, hogy átestünk a Covid-19-en.

Forrás: ripost / borsonline

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában