Szexfüggőség

2021.05.06. 18:00

Amikor a vágyak uralják az embert

Az alkoholhoz és a kábítószerhez hasonlóan a szex is okozhat függőséget.

KM

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A szexualitás iránti igény természetes emberi ösztön, de amikor szenvedéllyé válik, ez már függőség.

Kialakulásának okai egyelőre nem ismertek, a kutatások szerint azonban a betegek nyolcvan százalékát gyermek- vagy fiatal korában valamilyen szexuális trauma érte.

– Sok szexfüggőnek többször volt komoly szerelmi csalódása, ami meghatározó élményként befolyásolta az életüket – árulta el lapunknak elöljáróban Szoka László szociális munkás.

A nyíregyházi Talentum Alapítvány szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásának intézményvezetője hozzátette: a betegek többsége férfi.

– A szexfüggők általában egocentrikusak, kizárólag a saját örömüket hajszolják.

Mindemellett erős bűntudatot éreznek, és szégyellik addikciójukat, önmagukat vádolják, keseregnek tehetetlenségükön, és akárcsak a drogosok, megpróbálnak ellenállni a testük igényeinek.

– Kedélyállapotuk egyik pillanatról a másikra változik, ebből kifolyólag nehezen teremtenek harmonikus kapcsolatot a környezetükben élőkkel.

– A szexuális függőség a beteget, a kapcsolatait és anyagi helyzetét is teljesen lerombolhatja. Vágyainak kielégítésére költi pénzét – prostituáltakra, szexuális segédeszközökre –, rendszeresen megcsalja házastársát, állandó partnerét, ami tarthatatlan állapotot idéz elő. A testiség számukra az élet alapeleme, amivel csökkentik a bennük felgyülemlett feszültséget, szorongást, rossz közérzetet. Csak így képesek szembenézni a hétköznapok kihívásaival – magyarázta a szakember, s rámutatott: pszichológiai szempontból nézve a szexfüggőség mentális zavarra is utalhat.

– A kielégülés hajszolása a hosszú kapcsolódásra képtelen személyiségzavarral bírók viselkedési mintája is lehet. A szexfüggőséget manapság pszichoterápiás módszerekkel próbálják gyógyítani. A kezeléseknek nem az a célja, hogy leszoktassák a pácienseket a szexualitásról, hanem az, hogy képesek legyenek egészséges szexuális életet kialakítani.

Megelőzés, felismerés, kezelés

– Alapítványunk két szociális szolgáltatást működtet. A szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása során munkatársaink megelőző, ártalomcsökkentő programokat szerveznek olyan fiataloknak, akik eséllyel próbálhatnak ki vagy fogyaszthatnak legális és illegális szereket – ismertette Szoka László.

– A szenvedélybetegek közösségi ellátásával célunk a szerhasználat vagy valamilyen viselkedési addikció – így a szexfüggőség – korai felismerése, valamint ezek kezelése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában