Birodalmi csodafegyver

2021.05.27. 18:00

Az élelmiszer-háborút a jóknak kell megnyerniük

A profitban érdekelt élelmiszeripar elkendőzi a feldolgozott ételekhez adott adalékanyagok negatív hatásait. Az egészségről közérthetően dr. Mórik Gyulával.

Dr. Mórik Gyula

Mindössze két tábor létezik, a harc közöttük egyre kiélezettebb | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban javában dúl az élelmiszer-háború. Közel sem titkos, de alig ismert kutatási eredményeket nyilvánosságra hozva az emberek egészségéért harcoló felkelők egyesültek, és először hajtottak végre sikeres támadást a gonosz élelmiszeripari Birodalom ellen.

Az ütközet során megkaparintották a Birodalom csodafegyverének leírását: fegyvere a kétely, ereje abban áll, hogy bizonytalanságot ébreszt az emberekben.

Nem tudják eldönteni, hogy az igazoltan káros adalék­anyagokról szóló figyelmeztetéseket komolyan vegyék, vagy sem. A kétely hatása alattomos, emberéleteket képes megrövidíteni mindössze azzal, hogy távol tartja a tudatmódosított földlakókat az egészséges táplálékoktól.

A felkelők az újságolvasóknak küldött üzenetükben rávilágítanak az igazságra, mely megmentheti a Föld nevű bolygó lakóinak életét. A győzelem csak akkor jöhet el, ha a felkelők egyesítik erejüket, és üzenetük meghallgatásra talál...

A kétely elbizonytalanít

Régi álmom teljesült, amikor ezeket a sorokat írtam. Egy pillanatra úgy éreztem, részese lehetek ifjúkorom meghatározó eposzának, a Star Wars történetnek. Ebben a filmben egy maroknyi felkelő sikerrel vette fel a harcot a még oly erős és elnyomó Birodalommal szemben.

Persze, hogy sikeresek lettek, legyinthetnek a szkeptikusok, hiszen ez volt megírva a forgatókönyvben. Apropó, forgatókönyv. Forgatókönyvi pontosságot látok abban, ahogy a profitban érdekelt élelmiszeripar elkendőzi a feldolgozott ételekhez adott adalékanyagok negatív hatásait. Nem mondják, hiszen látva a krónikus betegségek tombolását, nem is mondhatják, hogy az ételeink rendben vannak, de kételyeket ébresztenek azzal kapcsolatban, mi is okozza valójában a gondokat. A kétely képes elbizonytalanítani a tudományos tanulmányokat olvasókat éppúgy, mint az egészséget elszántan keresőket. Ennél többet nem is kell tennie.

Ha ott a bizonytalanság, már ki lenne annyira eltökélt, hogy megterhelő változásokat hozzon az életébe? Mondjuk, hogy elhagyja a kívánatosra megtervezett, fenségesen illatozó, nem utolsósorban mámorítóan finom, bár annál egészségtelenebb feldolgozott ételeket.

Mindezt azért, hogy a nem olyan megnyerő színvilágú, nem oly mesterkélten ízletes, nehezebben beszerezhető, magasabb árú, de az emberi szervezet számára az egészséget jelentő táplálékok felé forduljon.

Fontos küldetés

A kétely vitát generál, a vita szembenállást, a szembenállás pedig harcot. Harcot az egyébként békés felek között, akiket így már lehet irányítani. Ismerős? Divide et impera, azaz oszd meg és uralkodj! A Római Birodalom jól bevált uralkodási forgatókönyve, vagyis a hatalom, a befolyás megszerzését biztosító politikai elv. Láttuk, hogy sok évszázadon át működött.

Mindössze két tábor létezik, a harc közöttük egyre kiélezettebb | Illusztráció: Shutterstock

Mindössze néhány napja vettem észre, hogy rossz úton járok. Nem az alapokban, a módszerekben, az elvekben, hiszen azok hatékony működését a gyógyult betegek sokasága igazolja. Sokkal inkább az ellenséggel és a szövetségesekkel kapcsolatban tévedtem. Küldetésemnek érzem, hogy felnyissam az útkeresők szemét, megtanítsam nekik a helyes táplálkozás alapjait, megmutassam, hogy megfelelő ételekkel távol tarthatják a betegségeket, és hosszú, tartalmas életet élhetnek.

Sajnos a harcban többször is szem elől tévesztettem a valós ellenfelet, és olyan csoportok étkezési elveit minősítettem, akik nem a Birodalom részei, nem is csatlósai. Akkor most itt az idő megkövetni az általam javasolt terápiás étrendtől eltérően étkező azon csoportokat, akik valahol mélyen ugyanazért a célért vállalnak lemondással teli étrendeket, mint mi. Nevezetesen az egészség megőrzéséért vagy éppen a betegségekből gyógyulás érdekében.

Amikor valaki az egészség keresése miatt vált például vegetáriánus étkezésre, akkor az, be kell látnom, jó jel. Szakítani akar az eddigi egészségtelen táplálkozásával, látja, hogy zsákutcába keveredett, keresi a megoldásokat, kitörési lehetőségeket. Ezzel nem azt állítom, hogy a vegetáriánus étkezést mától egészségesnek tartom, de első lépésnek el kell fogadnom, hiszen pozitív változást hoz az ezt választók életében.

Nem azért, amit esznek, hanem azért, amit nem esznek meg. Igen, hiszen szakítanak a feldolgozott élelmiszerekkel, így az egészségi állapotuk javul. Innen már csak egy lépés tovább kutakodni, az étkezésüket még egészségesebbé és jobbá tenni. Tegyenek így! Biztos vagyok benne, hogy később a tudományos bizonyítékok meggyőzőek lesznek a továbblépéshez.

Birodalmi célpontok

A lényeg, hogy minél többen ismerjék fel a gondokat és lépjenek. Szinte mindegy, melyik irányból haladnak az egészség felé. Az első lépés minden esetben a feldolgozott élelmiszerek elhagyása legyen. Mivel a Birodalom mindenki ellensége, így itt érvényesül egy másik elv is, ami kimondja, hogy az ellenségem ellensége a barátom. Legyünk hát barátok, harcostársak. Egy dolog biztosan igaz, nevezetesen, hogy a maroknyi felkelő soraiban kell hogy tudja a vegetáriánusokat és a húsevőket egyaránt.

Senki ne feledje, hogy a számos húsevő éppen a számossága miatt lett a Birodalom célpontja, hiszen egy ilyen népes tábornak érdemes profitot hozó termékek tízezreit előállítani. Amennyiben a vegetáriánus életmód széles körben elterjed, akkor szemernyi kétségünk sem lehet afelől, hogy a Birodalom ezt a csoportot is megcélozza. Ontani fogja, sőt már most is ontja a feldolgozott növényi ételek sokaságát, amelyek egy cseppet sem egészségesebbek, mint a húst tartalmazó társaik.

Mindössze két tábor létezik, a feldolgozott ételek ellenzői és az élelmiszeripar gátlástalan profithajhászai. Pont, mint az említett eposzban. A jedik és a Birodalom. Bár a Birodalom hatalmas és erős, de mi, elszánt jedi lovagok így is győzhetünk, mert velünk van az Erő...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában