vadászat

2021.05.08. 08:56

Éhes vaddisznókonda az elvetett kukoricánál

Kíméletlenül pusztított az elmúlt években a vaddisznók között az afrikai sertéspestis (ASP), ennek ellenére megyénk egyes helyein még találkozhatunk nagy létszámú kondákkal.

MML

A napokban Vári István, a Daróc Vadásztársaság tagja is találkozott vaddisznókkal, s egyet közülük terítékre is hozott.

Kitúrták a magvakat

– A daróci határban a vadászterületünkön töltöttem az egyik estét Andris unokámmal és Ervin barátomékkal. A beregszászi erdő mellett elvetett kukoricásnál folytattunk vadkárelhárítást, ugyanis a néhány napja elvetett magoknak nagyon nekiestek a disznók – mesélte annak az estének a kalandjait Vári István.

Az elejtett süldővel
Fotó: Vári István archívuma

– A természet igazi életművész, hiszen az ASP által majdnem teljesen kiirtott területen is megpróbálja visszaállítani önmagát a vaddisznóállomány. Két-három éve nem túl nagy reményt fűztünk ahhoz, hogy hamarosan visszatérjenek serte vadjaink, és Diana segítségével esetleg elejthessünk közülük néhányat. A biztató jelek, valamint az újabb elejtések reményt jelentettek a számunkra, ugyanakkor arról sem feledkezzünk el, hogy szigorú előírások betartása mellett kötelező is a vaddisznóállomány gyérítése, szabályozása.

– Andrissal hamar el is foglaltuk lőállásunkat az erdő alatt vetett kukoricatáblánál. Először őzeket, gím- és dámszarvasokat láthattunk, bennük gyönyörködtünk. Sötétedéskor – mert a vaddisznóknál ez már csak így szokás – megjelent egy nagy konda. Lehettek vagy negyvenen. Hat nagy koca, két kisebb süldő és rengeteg csíkos malac. A vadász szemének gyönyörű látvány volt ez a hatalmas konda. Amint megkezdték a turkálást, az egyik süldőt célba vettem, és lőttem. Az eltalált süldő rövid halálvágtával berohant az erdő szélére, ahol már dermedten találtunk rá. Az Ervin által készített töretek is hamarosan a helyükre kerültek, az elejtett vadamnak megadtuk a végtisztességet – tette hozzá befejezésül Vári István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában