Eper

2021.05.31. 15:18

Hajaj, egész életedben rosszul mostad meg az epret?

Az eper fiatalít és egészségessé varázsol, ez a piros bogyós gyümölcs mindenki kedvence, és jó hír, hogy kicsit megkésve ugyan, de elkezdődött már az idei eperszezon is!

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eper mosását azonban nem lehet megkerülni, hiszen érése során földes lesz, ráadásul ha nem a saját kertünkből szedjük vagy ellenőrzött gazdálkodásból szerezzük be, sajnos a gyümölcs felületén akár vegyi anyagok is lehetnek, amelyet érdemes nagyon alaposan letisztítani. Itt szembesülünk még egy problémával: az érett eper annyira puha és olyan könnyen megsérül, hogy tisztítás során jobb óvatosan kell bánni vele...

Ha megtanulod helyesen megmosni az érett bogyókat, meg tudod óvni a gyümölcsöt attól, hogy veszítsen az ízéből és értékes összetevőiből!

Így mosd le helyesen az epret:

  • Csak közvetlen felhasználás vagy fogyasztás előtt mosd meg az epret, mert mosás után gyorsan romlásnak indul, köszönhetően a felületén elszaporodó mikroorganizmusoknak.
  • Mosás előtt ne szedd le a gyümölcs zöld kocsányát és ne darabold fel, különben túl sok vizet szívhat magába, és az tönkreteheti az eper fenséges ízét és ruganyos állagát.
  • A bogyók megóvása érdekében csapvizes öblítés helyett inkább tölts meg egy nagy tálat vízzel, amelyben átforgatod, finoman átmosogatod az eperszemeket, így azok kevésbé sérülnek. Ezt a műveletet a szennyeződés mértékétől függően akár többször is megismételheted, hogy tiszták legyenek a gyümölcsök.
  • A mosást meleg vízben célszerű végezni, hogy a rászáradt sár könnyebben leolvadjon róla, de pár percnél tovább ne tartson a folyamat, nehogy megszívja magát vízzel. Az epret célszerű konyharuhára helyezni, hogy a nedvességet leitassuk róla. Így nem lesz majd vízízű és nem oldódnak ki belőle az értékes vitaminok.
  • Ha biztosra szeretnél menni és fertőtleníteni szeretnéd az eperszemeket, erre is van lehetőséged: az eper fürdővizébe rakj literenként egy evőkanálnyi szódabikarbónát, majd kb. 8-10 percig hagyd benne ázni a gyümölcsöt. Ha kivetted, tiszta vízzel öblítsd le és konyharuhával alaposan itasd fel róla nedvességet.
  • Forrás: ripost.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában