Kocsord

2021.05.09. 07:00

Kamerák védik az egyesület vagyonát

A nem olcsó beruházáshoz kerestek pályázati támogatást is.

MML

Forrás: Kraszna Horgászegyesület

A saját vízzel rendelkező horgászegyesületek legfőbb vagyona a tavukban található hal. Ezt az értéket minden horgásznak illik óvni, védeni, valamint fontos a kíméletes bánásmód is a halakkal.

Háló a vízben

– Egyesületünk tagsága be is tartja a horgászat írott és íratlan szabályait, ráadásul sokáig úgy gondoltuk, hogy orvhalászok sem járnak a Kirva-laposhoz. Sajnos, ez utóbbiban tévedtünk, kézzel fogható jelét tapasztaltuk a rapsicoknak, ugyanis hálót találtunk a vízben – mondta el lapunknak Jakab János, a kocsordi Kraszna Horgászegyesület elnöke.

– Úgy gondoljuk, hogy az orvhalászok megjelenése összefüggésbe hozható az árvízi tározó megépítésével, ugyanis míg korábban a tavat Kocsordon keresztül lehetett könnyen megközelíteni, a rapsickodás kockázatos volt. Jelenleg a töltés megfelelő és biztonságosabb lehetőséget kínál az odajutáshoz. Bár van sorompó több helyen is , de ez nem jelent komoly akadályt a szabálytalankodóknak.

Szívesen vállalják a kiadást

– A 2020-as közgyűlésünkön határoztunk arról, hogy kamerarendszer kiépítésével próbáljuk megóvni vagyonunkat. Mivel ez nem olcsó beruházás, kerestünk hozzá forrást. Nagy örömünkre ezt az anyagi segítséget a Bethlen Gábor Alapkezelő által meghirdetett Magyar Falu Program keretében a civil szervezetek támogatására kiírt pályázatban meg is találtuk. A kamerarendszert a pályázaton nyert 1 millió 850 ezer forintból építettük ki.

– A tervezéskor még nem láttunk mindent tisztán, menet közben kiderült, hogy szükség van az elektromos hálózatunk bővítésére, új földkábelt kellett lefektetnünk, amihez beépítettük a kamerákhoz szükséges optikai kábelt is. Minden költséget összeszámolva úgy néz ki, hogy saját erőből is hasonló összeget kell még hozzáadni a pályázaton nyert összeghez, de ezt mi szívesen vállaljuk, ha ezzel hozzájárulunk vagyonunk fokozottabb védelméhez.

A legmodernebb készülékek

– A felszerelt kamerák a legmodernebbek közül valók, 360 fokban működnek, a hatótávolságuk 200 méter, de 400 méterre is ellátnak, s használható képet adnak. Most 4 darab kamerát szereltettünk fel az oszlopokra, ezek hatótávolsága lefedi tavunk egész területét. Remélem, a kameráknak visszatartó erejük lesz, ha valaki pedig mégis a törvénysértés útjára lép, a felvétel lesz a veszte – tette hozzá a civil szervezet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában