világjáró - szepes

2021.05.26. 07:00

Szepes vára, a Felvidék történelmének hiteles tanúja

Ésik Sándor világjáró sorozatának 175. részében várlátogatáson vett részt.

KM

Forrás: Ésik Sándor archívuma

Kell-e ennél barátságtalanabb fogadtatás egy ellenséges szándékkal érkező sereg számára? A Kárpát-medence legnagyobb műemlék erődítménye még a békés szándékkal érkező turistát is megállásra készteti az antik bronz ütegek előtt. Igaz, hogy magasan a tengerszint fölött emelkednek a falak, 360 fokban uralva a gyönyörű szepességi tájat, nekem mégis hajók úsznak be emlékeimbe. Kamaszkorom kalózhajói fekete-fehér filmeken. A hatalmas vitorlások oldalán szép sorban lecsapódnak az ajtók, ugyanilyen módon előtűnnek az ijesztő ágyútorkok, és elszabadul a pokol. Okádják a tüzet, törnek az árbocok, égnek a vitorlák, füst, láng közel és távol… Szepes várában is sok filmet forgattak.

Szepes vára ebből az irányból inkább szép, mint ostromra alkalmas
Fotó: Ésik Sándor archívuma

IV. Béla királyunk országunkat újjáépítve a tatárjárás után a hadászati szempontokat tartotta a legfontosabbnak az erődök építésénél, ám ezek között a tekintélyt parancsoló látvány a messze jövendőben, azaz napjainkban díszletként is győzedelmesnek bizonyult.

Impozáns építmény

A vár mai ostromlói a turisták. A védők legfőbb gondja, hogy minél többet megmutassanak az impozáns építményből kívül és belül egyaránt. Nagyon barátságos helyen található a parkoló, nem messze a kaputól, pár perces emelkedőn kell csak felgyalogolni. A belépőjeggyel kapott ismertetőt átfutva már az első percekben szembesül a ténnyel a látogató, ide nem elég a mai délután, de még egy további vizit sem.

Megállít a hegy alatt elterülő Szepesváralja látványa, ellenkező oldalon a Tátra csúcsait lehet keresni a horizonton, az erődítmény felé fordulva pedig lehet elmélkedni azon, hogy a komplexum mely része milyen célokat szolgált. Az ágyúk a külső vár zöld mezején nézik a völgyet. Ez a terület a várvédő seregek táborhelye volt egykoron.

Zord ágyútorkok, bevehetetlen kőfalak, haragos felhők
Fotó: Ésik Sándor archívuma

A belső vár falai lépcsőzetesen tornyosulnak egymás fölött. Azon történelmi időkben, amikor az ilyesfajta erődök kulcsszerepet játszottak a hadművészetben, nagy eséllyel bevehetetlennek bizonyultak. Ám nem mindig az ágyúk száma és a falak magassága számított. Aki hozzáolvas a vár történetéhez, regényes cselekről találhat adatokat, és olyan fordulatokról, amikor például egy császári generális az illemhely falon kívülre „közlekedő” résén keresztül menekült el.

Középkori nyújtópad a kinzókamrában, a falon a használati útmutató
Fotó: Ésik Sándor archívuma

Aki egy kis instant borzongásra vágyik, az keresse fel a kínzókamrákat! A nyújtószerkezet ha nem itt volna, és nem függene fölötte a korabeli rajzon a „használati utasítás”, első pillantásra nem okozna ijedtséget, no de a másodikra… Mit mondjak? Bármit bevallanék... Ehhez képest a vaskalicka maga a wellness. Végül itt van még egy szék is szegekkel kiverve, és még egy vasbilincs, ha valaki nem szeretne addig maradni, amíg az inkvizítor marasztalja. Érdekes, hogy egy-egy valamirevaló középkori várban nem volt elegendő egy tömlöc a rossz útra tévedt alakok számára, nem nélkülözhettek ilyen borzasztó és ennél is rettenetesebb eszközöket. A Kárpátok déli végén, Törcsváron láttam korábban egy gyűjteményt Drakula gróf hagyatékából. Nos, a spanyol inkvizíció módszereit is bevetették.

Restaurálásra váró szárny

Én azok közé tartozom, akik sértetlenül távoztak a rémségek múzeumából. Nem lehetett kétséges, hogy most érkezett el az ideje felmenni a torony tetején található kilátóba. A fényesre koptatott csigalépcső félhomálya egy kis időre még felidézte a lenti baljós hangulatot, de odafenn a látvány mindenért kárpótolt. Az a várkapitány, aki ide feljött, egy bő megyényi területen mindent látott, bármi bajra felkészülhetett. Az a turista, aki ide feljön, látja a Szepességet, szép zöldjével, hegyeivel, szelíd dombságaival. Látja alant a Poprádra vezető autópálya szalagját, Szepesváralja település ódon belvárosát, a torony alatt a vár még restaurálásra váró északi szárnyát, a Felvidék egy csodálatos darabját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában