Fehérgyarmat

2021.05.26. 09:45

Tudja, hogy jól választott

A tanulók olyan hálával köszönik meg a törődést, odafigyelést, hogy fel tudnak töltődni a pedagógusok.

E. Nagy István

Korunk zaklatott világában megnyugtató hatással van ránk egy olyan eredeti, egyedi, szeretettel teljes s azt befogadó és továbbadó személy, akinek szinte minden eszköz a birtokában van ahhoz, hogy példamutatásával alakítsa, formálja a környezetében élőket – esetünkben a fiatalabb nemzedéket, a diákjait.

Gyerekként a babáit tanította

A Fehérgyarmaton élő, hivatása magaslatán álló Gocs Miklósné Tünde tanárnő ilyen egyéniség, akit szeret és elismer a környezete, diákjai rajongása veszi körül. Dolgozik, teszi mindezt azzal a természetes egyszerűséggel, ami az életét is jellemzi, viszont pont ezért nagyszerű, s méltó is arra, hogy mindenki számára példakép legyen. Magáról így ír: „Fehérgyarmaton élek születésem óta. Annyi szeretetet kaptam gyerekkoromban, hogy talán ez irányított olyan pályára, ahol ezt az érzést továbbadhatom. Elsős koromban tanítottam a babáimat, később már az osztálytársaimat, és ezek után az is természetes volt számomra, hogy pedagógus leszek. Sikeres felvételi és jeles diploma után 1983-ban a nagyszekeresi általános iskolában kezdtem. A mai napig a szívem csücske ez a község, igazi tanulóiskola volt ez számomra. Egyedüli magyar szakosként szinte mindent kipróbálhattam: bemutató­órákat tartottam, versenyekre, kirándulásokra vittem a tanulóimat, ünnepi műsorokat, iskolaújságot, iskolarádiót szerkesztettünk. S itt ballagtattam le első osztályom tanulóit is, akiknek a nevét még mindig fejből tudom.”

Nem is kell ettől több

„1994-ben Fehérgyarmaton az akkori ipari iskola tanára lettem. Bár azóta az iskola neve többször változott (ma a Kisvárdai SZC Móricz Zsigmond Szakképző Iskola helyi intézménye), én a 27. tan­évemet töltöm itt. Aranyosak a gyerekek, mindenre nyitott az igazgatóm, segítőkész a tantestület. Jól összeszokott csapattal dolgozhatok, mindig számíthatunk egymásra. A tanulóink olyan hálával köszönik meg a törődést, az odafigyelést, hogy mindig van miből feltöltődnünk. Meggyőződésem, hogy rossz gyerek nincs, csak türelmetlen felnőtt. Ez alapján igyekszem végtelen türelemmel és szeretettel nevelni a rám bízott tanulókat. Ők pedig ezt érzik, s többszörösen vissza is adják mindezt. Egy-egy kedves levél, üzenet, hozzászólás, egy csak nekem íródott vers mindig megerősít abban, hogy majd negyven évvel ezelőtt jól választottam.

Gocs Miklósné a diákjaitól kapott
virágcsokorral
Fotó: a szerző

Főiskolás koromban orosz szakosként eljuthattam Örményországba. Az Ararát hegynél tett kiránduláskor megcsodálhattuk a hegycsúcsot, ahová a bibliai Noé kikötötte bárkáját. Az idegenvezető azt mondta, ez nagyon ritka jelenség, hiszen a csúcsa legtöbb esetben felhőbe burkolózik, de aki mégis meglátja, biztosan boldog ember lesz. Ez pontosan 40 éve történt, mégis gyakran eszembe jut, mert igaz. A teljességhez hozzátartozik, hogy mellettem áll egy társ, a párom, két drága gyermekem, tündér unokám, a legjobb testvér öcsém, s ehhez jön a munkám, amit szeretek is! S ha mindenki egészséges körülöttem, nem is kell ettől több!”

Találkozásunkkor sok elismerő sort, verset olvastam, melyeket tanítványai, illetve a szülők, ismerősei írtak neki, s melyekre nagyon büszke: „Többet érnek ezek bármilyen hivatalos elismerésnél” – vallja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában