kerékpározás

2021.06.12. 08:45

A pedálozással példálózhatnak Tokajban is

Komplex kerékpáros hálózat épül a Tokaji borvidéken.

km

Elkezdődik a Tokaj-kör kerékpáros útvonal első, 6,7 kilométer hosszú ütemének kivitelezése – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Tokajban.

Komfortos közlekedés

A tokaji Tisza-hídtól a Fesztiválkatlanig tart az új kerékpáros útvonal. A Fesztiválkatlan és a Lebuj Étterem közötti szakasz egy külön projekt keretén belül, TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásból valósul meg a helyi önkormányzat beruházásában. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megerősítette: a beruházásukban a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék több települését is érintő útvonal összesen mintegy 19 km hosszú lesz, ahhoz pedig, hogy ez létrejöhessen, az első ütemben egy 6,7 kilométeres szakasszal bővítik a részben elkészült hálózatot. A kerékpáros kör első ütemének kiépítésével a Kopasz-hegy körüli kerékpár­út összekapcsolódik majd a Nyíregyházára vezető közel 30 kilométeres szakasszal, így egy irányban 49 kilométernyi egybefüggő útvonal áll a kerékpárral túrázók rendelkezésére. Az útvonal a Tokaj belterületén jelenleg is meglévő kerékpárút városi szakaszának a Mosolygó József utcai gyalogátkelőig történő ­kapacitásbővítésével kezdődik. Innen egy 3x1 sávos kerékpárúttal folytatódik, amely 400 méteren keresztül 4,35 m szélességet biztosít a kerékpárosok számára, így akár nagyobb csoportok is komfortosan közlekedhetnek. Ezt a szélességet olyan helyeken lehet kiépíteni, ahol a területi adottságok erre lehetőséget adnak. Kevesebb a rendelkezésre álló hely, azonban a Kopasz-hegy és a Bodrog folyó közötti szűk területen is 3 méter széles kerékpárút épül.

Pihenő a Teknősbékaháznál

A tokaji híd rakamazi hídfő­jénél a Teknősbékaház mellett alakítanak ki egy kerékpáros pihenőt kerékpártárolóval, kerti padokkal, ivókúttal és egy elektromoskerékpár-töltőállomással. A kerékpáros útvonal kivitelezése júniusban lőszermentesítési, terület-előkészítési és humuszleszedési munkákkal indul Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr közigazgatási területén. km

Borítókép: Schanda Tamás (balról a második) személyesen győződött meg a környezetről | Fotó: NIF ZRT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában