Kisvárda

2021.06.29. 15:07

Díjazták a fesztivál művészeit, alkotóit

Véget ért a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja, a szombati záróünnepségen díjakat, elismeréseket adtak át.

KM

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által felkért háromtagú szakmai bizottság életműdíjat adományozott Tóth Tibor felvidéki színművésznek, a komáromi Jókai Színház leköszönő igazgatójának és Venczel Valentin vajdasági színművész-rendezőnek, az Újvidéki Színház vezetőjének. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár már a fesztivál megnyitóján bejelentette: az Emmi 30 millió forintos keretéből a rendezvény valamennyi határon túli résztvevője jelmezgyártási támogatásban részesül.

A versenyprogram résztvevőinek elismeréseiről ötfős szakmai zsűri döntött.


Díjak, elismerések

Emmi-fődíj: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett (író-rendező: Radu Afrim)

A legjobb rendezésért járó díj: Albu István (Boldogtalanok, gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház) és Botond Nagy (Nóra, Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A legjobb társulati munka díja: szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (Szedjetek szét); a szakmai zsűri különdíja: Nagyváradi Szigligeti Színház (Tigris)

A legjobb női alakítás: Kányádi Anna (Boldogtalanok és Gyerekünk); a legjobb férfi alakítás: Pál­fi Ervin (Szedjetek szét és A gyászoló család)

A legjobb női és férfi epizodista: Éder Enikő és Gerner Csaba (Az özvegy Karnyóné s a két szeleburdiak).

Kiemelkedő alakításáért Kisvárda polgármesterének díját kapta Benedek Ágnes (Amikor telihold ragyog a turkáló felett); a 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat Kali Ágnes vehette át (Amikor telihold ragyog a turkáló felett és Nóra).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában