robot

2021.06.25. 07:00

Erre képes a nyíregyházi feltalálók vívmánya

A verseny során kiderült, hogy Gábor igazi generalista, László pedig kész specialista.

MJ

Egy új kihívás és egy új siker, melyet ismét fiatal nyíregyházi feltalálók zsebelhettek be. Ez év tavaszán az EdisonKids a Samsung támogatásával egy újabb országos kihívást indított 12–18 esztendős fiatalok körében, melynek az alapját az elektronikai óriásvállalat nemzetközi sikerű Solve for Tomorrow, azaz Megoldások a holnapért elnevezésű kezdeményezése adta. A versenyzőktől azt várták, hogy a tudomány és a technika segítségével olyan megoldásokon gondolkodjanak, amelyek a hétköznapok problémáira adnak választ.

A kihívást a nyíregyházi Bánkirobot Team két tagja, Prill Gábor és Sisa László is elfogadta, mindketten a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Technikumának 9.-es tanulói. Ahogy azt mentortanáruktól, Zsigó Zsolttól megtudtuk, a fiúk 2020 szeptemberében kezdtek hozzá a Segítő kezek nevű projekt fejlesztéséhez.

Hasznosítható mentorálás

– Egy személyre szabható exoskeletont – a vázizomzat terhelését átvevő eszközt – készítettek, amelyet egy szakember távolról is betaníthat. Az ujjmozgató szerkezetet 3D nyomtatóval hozták létre, amit akkumulátorról táplált szervomotor mozgat, így rehabilitációs célokra használható. A szerkezetről videófelvétel készült, majd a 32 csapat közé bekerült versenyzőinket műhelymunkára vitték. Miután 700 szóval bemutatták találmányukat, bekerülhettek a legjobb 8 csapat közé. Gábort és Lászlót az ország legjobb kommunikációs szakembere, Szerémi Péter készítette fel egy pitch – frappáns, szakmai bemutatkozás – megtartására, mindemellett két mentor, Samu Zsófia és Békéssy László a termékfejlesztés módszertanát tanította meg nekik, módszerüket még én is hasznosítani tudom az oktatásban. A döntőben Meskó Bertalan elnök, a Pamkutya-tag Osbáth Norbert, illetve Ifj. Vitray Tamás és Tilesh György mesterségesintelligencia-szakértő hallgatta az előadásokat – hallhattuk.

Sisa László az exoskeleton mellett | Fotó: Bánkirobot Team

A két Bánkirobot-tag igazolta, hogy a speciális kézhez elektromiográf szenzor illeszthető, így az exoskeleton akár az agy-kéz kapcsolat regenerálásában is segíthet. Mindezzel második helyen végeztek, új Samsung eszközöket szerezve iskolájuknak, tablettel gazdagítva tanárukat, és egy gyárlátogatással önmagukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában