Szabolcs

2021.06.23. 17:05

Európa legépebben megmaradt földvára mellett vetélkedtek

Ismerik a középkort oda-vissza.

MJ

A döntőbe jutott csapatok kapitányai a szervezőkkel

Fotó: Dodó Ferenc

Mindmáig nagyon sok középkorból fennmaradt emléket, kincset őriz a megyében a Nyírség a szomszédos, illetve a részben vagy egészében elcsatolt területekkel együtt, amelyről jó, ha minden fiatal idejében megfelelő és tartós tudást szerez. Ezek főleg épített örökségként maradtak fenn, és alkotnak szerves egészet más kulturális, szellemi, turisztikai értékekkel.

A Vidék Kincse Egyesület éppen ezzel a tudással kívánja felvértezni a megyebeli diákokat, aminek érdekében immár harmadik alkalommal rendeztek helytörténeti vetélkedőt Szabolcs község festői környezetében, a román sítusú műemlék templom melletti Református Látogatóközpontban. Ottjártunkkor éppen a nemes „viadal” döntőjét tartották.

Határokon átnyúló misszió

Mint Zakor-Broda Rita, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, egy online fordulót követően sikerült kiválasztaniuk azokat a 11–14 éves korú általános iskolásokat, akik a legjobbaknak bizonyultak a döntőbe jutáshoz.

– A pandémia ellenére is nagyon sok online jelentkezés érkezett hozzánk, és azok közül, akik a legügyesebben és legkreatívabban oldották meg a kiküldött feladatlapunkat, hat, 3–6 fős csapatot választottunk ki. Együtt verseng most egymással az Apáczai Csere János, a tiszaszalkai Hétvezér Baptista, a timári Szabolcsvezér Általános Iskola csapata, valamint a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményének tanulói a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium és a Krúdy Gyula Gimnázium nyolcosztályosaival. A mai napon nem csupán az elméleti tudást mérjük, hanem a rátermettség és a kreativitás is számít. Nemcsak kvíz- és tesztkérdéseket adunk, de az interaktív feladatokon túl például íjászkodásban is összemérhetik képességeiket a diákok. Felbukkan a verseny során memóriajáték, puzzle kirakós feladat, ugyanakkor a csapatmunka is meghatározza majd a végeredményt. Projektünk a Revive – Keltsd életre a történelmet! elnevezést kapta, amely valójában egy magyar–szlovák együttműködési program. Célja az értékeink határon átívelő átörökítése és nemzetközi színtérre emelése. Határon túli partnerünk Debrőd község önkormányzata, ott is – ugyanígy, mint nálunk – egy helytörténeti vetélkedő keretében mérettetnek meg Kassa megye fiataljai – tudtuk meg Zakor-Broda Ritától.

Tudással, lendülettel

A mostani döntő közös lett volna a partnertelepüléssel, mégpedig a hazai térfélen, Szabolcsban, de a pandémia mindezt nem tette lehetővé. S hogy mégis mindkét ország képviselhesse magát, Debrőd polgármestere online követte az eseményeket. A szervezők szeretnék, ha a verseny tradícióvá válhatna Szabolcsban, ahol bármerre nézünk, a történelem jön szembe, a dicső múlt szelleme kísért.

A szakmai tartalom megvalósításában egyébiránt az egyesület segítségére volt a Középkori Templomok Útja Egyesület – amelyet ezúttal Bácskainé dr. Pristyák Erika főiskolai docens képviselt – és nemkülönben a megyei értéktárbizottság. Nem véletlenül tisztelte meg jelenlétével és köszöntötte a diákokat Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktárbizottság elnöke: – Nagyon örülök annak, hogy újra közösségi élményt tudunk nektek nyújtani. Az is örömteli, hogy több hasonló vetélkedő után azért még megvan bennetek a lendület, és bebizonyítjátok, hogy értékes tudással és nagy lelkesedéssel vagytok felvértezve – szólt, arra is bátorítva a versenyzőket, menjenek be a földvárba, mert ott is remekül érezni a történelmi korok auráját.

Lapzárta előtt a végeredményt is megtudtuk: a tiszaszalkai Hétvezér Baptista Általános Iskola Beregi Hatosfogat elnevezésű csapata bizonyult a legjobbnak. Kósa Nikolett csapatkapitánytól megtudtuk, hogy remekül érezték magukat, és igyekeztek a legjobbat kihozni magukból, ahogy a végeredmény is mutatja.

– Ezzel a csapattal még nem jártunk itt, de másutt viszont már versenyeztünk együtt, és nagyon összeszoktunk. Mienk lett a 40 ezer forintos fődíj, egy ajándékutalvány, és egyéni ajándékcsomagokkal is készültek a szervezők – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában