Nyíregyháza

2021.06.27. 15:30

Hálás, hogy rátalált erre az útra

Az egészséges táplálkozás felé próbálja terelni az embereket.

SZA

Fotó: Nemes Robert

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program a napokban rendezte meg a Zöldség- és Gyümölcsnapot, hogy felhívja a figyelmet a hazai termesztésű, friss, szezo­nális gyümölcsökre, zöldségekre. A nap középpontjában egy igazi magyar gyümölcs állt: a meggy rendkívül egészséges, mert amellett, hogy tele van vitaminokkal, antioxidánsokat és rengeteg élelmi rostot is tartalmaz. Jótékony hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle hideg leveseket, hűsítő turmixot, fagylaltot is. Vagy éppen süteményt – a program gasztroházigazdája, Havas Dóra például egy izgalmas finomságot, meggyes frangipane-krémes pitét sütött s ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A népszerű gasztro­blogger, szakácskönyvszerző, akit a televízióból is ismerhetünk, lapunknak azt mondta, azért vállalta el a gasztroházigazda szerepét, mert küldetésének érzi, hogy minél több emberhez juttassa el üzeneteit az egészséges életmóddal kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Friss Csapat program egybevág a saját értékrendjével és azzal, amit a Lila füge blogon, illetve a televíziós, rádiós megjelenéseiben képvisel.

Könnyen elkészíthető fogások

– A munkám évekkel ezelőtt hobbifőzésnek indult, és bár azóta kinőtte magát, az a törekvés, hogy a háziasszonyok, családanyák fejével gondolkodva készítsek értékes ételeket, nem változott. Egyszerűen beszerezhető alapanyagokat válogatok, és rövid idő alatt, könnyen elkészíthető fogásokat ajánlok. Az Európai Friss Csapat program a fiatalokat igyekszik rávenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha az ő csatornáikon kommunikálunk velük. Ez a törekvés akkor érhet célt, ha ebben a szülők is partnerek, hiszen azzal, amit főznek és azzal, amit képviselnek, alapvetően meghatározzák a gyerekeik gondolkodását.

– Tudom, hogy ez nem mindig egyszerű. Én például nem feltétlenül vagyok híve a „rejtsük el a céklát a muffinban” típusú megoldásoknak. A nagy melegben például müzliből, gyümölcsből és joghurtból jégkrémet készítek: minden olyan összetevő benne van, amit egyébként is megennének a gyerekeim reggelire, de így szívesebben fogyasztják.

Fejleszti magát

– Az ételeimmel az egészséges táplálkozás felé próbálom terelni az embereket, hiszen nagyon sok ilyen fogást is készítek – mondja Havas Dóra, akit a különböző platformokon több száz ezren követnek. Úgy fogalmaz, érzi az ezzel járó felelősséget, és figyel is a követői hozzászólásaira, hangjára.

– Amikor 2008-ban az egyik legolvasottabb online újság címlapjára került a blogom, a Lila füge, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy jóval több embert érdekel, amit csinálok, mint ahogy azt korábban gondoltam. Akkor értettem meg, mit is jelent a nyilvánossággal járó felelősség. Folyamatosan fejlesztem magam, figyelem a technológiai újdonságokat, és amit lehet, beépítek a saját munkámba. Pontosan tudom, hogy miben vagyok kompetens, ezért amihez kevésbé értek, azt szakértőkre bízom – mondja Dóra, aki örül annak, hogy napjainkban ilyen sokan foglalkoznak gasztronómiával.

– Itthon 2008 környékén gasztroforradalom indult el. Ez idő tájt robbantak be a gasztroblogok is, ennek a változásnak mi is előmozdítói voltunk azzal, hogy akkor főként az utazásainkhoz kötődő élményeinket osztottuk meg az olvasókkal arról, hogy mit esznek más nemzetek. Ami akkor egzotikusnak számított, például egy vietnámi pho leves, ma már szinte mindenki számára elérhető, mert tele vannak a városok ilyen levesezőkkel.

Tervez, főz, megoszt

– Az étkezés az életünk fontos része, örömforrás és egészségünk megőrzésének záloga, ezért ha sokan osztanak meg ezzel kapcsolatban hasznos, értékes tartalmat, annak csak örülni lehet. Azt gondolom, hosszú távon csak azok tudnak fennmaradni, akik önazonosak, akiknek van mondanivalójuk. Azért is vállaltam el örömmel az Európai Friss Csapat program felkérését, mert édesanyaként és szakemberként is meggyőződéssel tudom népszerűsíteni a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Hálás vagyok azért, hogy rátaláltam erre az útra: szeretek tervezni, főzni, megosztani – szenvedéllyel csinálom, számomra nincs ennél nagyobb ajándék.

Borítókép: Havas Dóra örömmel vállalta el a program gasztroházigazdájának szerepét | Fotó: NAK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában