óriási kínálat

2021.06.21. 14:42

Így válasszon szúnyogriasztót!

Óriási a választék szúnyog- és kullancsriasztóból, de nem mindegy, melyiket alkalmazzuk.

MI

Mindig tartsuk be a címkén lévő utasításokat!

Fotó: Illusztráció: Pixabay

Az idén is elért minket a kullancs- és szúnyogszezon, s ilyenkor a legtöbben valamilyen riasztószerrel védekeznek a bosszantó és akár betegségeket is terjesztő rovarok ellen. A kínálat óriási: rövidebb és hosszabb ideig védő, aeroszol vagy pumpás termék, olcsóbb, esetleg drágább. Az óriási kínálat miatt a vásárlóknak nehéz eligazodniuk, arról nem is beszélve, hogy a különféle termékek eltérő hatóanyagot tartalmazhatnak, és többen azt sem tudják, hogyan kell ezeket megfelelően használni. E nehézségek elkerüléséhez nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete, ami a közelmúltban 36 szúnyog- és kullancsriasztót vizsgált meg.

Segítenek eligazodni

Dénes Júlia, az egyesület munkatársa lapunknak elmondta, a termékek vizsgálatakor igyekeztek lefedni a teljes választékot, és arra koncentráltak, hogy bemutassák a hatóanyagokat, azok előnyeit, hátrányait és az esetleges kockázatokat is.

– A korábbi vizsgálatainkkal ellentétben nem volt lehetőségünk laborban ellenőrizni a termékeket, helyette a szakirodalomban fellelhető adatokat és a riasztószerek címkéjén található tudnivalókat használtuk fel, gyűjtöttük össze. Azt az összes vizsgált termékről elmondhatjuk, hogy biztonságosak és hatásosak, de fontos betartani a címkén feltüntetett utasításokat – hívta fel a figyelmet az egyesület munkatársa, hozzátéve: a szerek hatékonysága különböző, és ez attól is függ, hogy a felhasználót mennyire „szeretik” a szúnyogok.

– Figyelembe kell venni, hogy mi az a minimális életkor, ami felett alkalmazhatók a termékek, s hogy allergiás-e az illető valamelyik hatóanyagra. A vásárlóknak célszerű lenne aszerint választaniuk, hogy mennyi időre van szükségük védelemre, hiszen egy rövid sétáért nem kellene egy olyan koncentrált szert használni, ami egy egész napos kirándulásra, trópusi nyaralásra való. Az adagolás szintén fontos, a hatékonyságot nem szabad összekeverni a hatóidővel: egy termék nem véd jobban attól, ha többször fújjuk magunkra, ugyanis ugyanakkora eséllyel csíphet meg minket a szúnyog, a többszöri használattal csak a hatóidőt növeljük – tudtuk meg Dénes Júliától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában