Nyíregyháza

2021.06.06. 15:30

Receptekkel és tanácsokkal is segít

Egyre többen követik a nyíregyházi hölgy gasztrooldalát.

SZA

Némethné Kotán Fruzsina

Az egyik legfrissebb bejegyzés a Fittfrufood oldalon egy céklás brownie receptje: a gluténmentes, fehérjével dúsított finomság Némethné Kotán Fruzsina egyik kedvence, és nemcsak azért, mert a süti csak egészséges összetevőkből áll, de azért is, mert imádja a desszerteket, nagyon édesszájú.

Némethné Kotán Fruzsina

Bár az ő esetében szó sem lehet táblányi csokoládéról vagy fehér cukorral készült süteményről, a fiatal nyíregyházi hölgy ugyanis évekkel ezelőtt száműzött az étrendjéből mindent, amit nem tolerál a szervezete. A mentes táplálkozás szóvivője, aki követőinek a receptek mellett a testmozgással kapcsolatos tanácsokkal is szolgál, és aki szeretné a lehető legtöbb emberhez eljuttatni tapasztalatait, gondolatait az egészséges életmód fontosságáról.

– Az oldalam az Instagramon már 2017 óta működik, de tavaly decemberben a TikTokon elkezdtem élőben bejelentkezni, a főzős videók pedig annyira népszerűek lettek, hogy ott már 50 ezer követőm van, de az Instán is megduplázódott a követőim száma. Ez utóbbi felületen a receptek mellett komolyabb hangvételű posztokra is lehetőségem van, itt tudom inkább felhívni a figyelmet a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontosságára, és itt adok tanácsokat is.

– A másik platformon több a fiatal, és abban bízom, hogy ha az ott látott ételek felkeltik az érdeklődésüket, megkérik a szüleiket arra, hogy készítsék el nekik – mondta Fruzsina, aki számára kezdetben a férje volt a legfőbb hajtóerő: Szabolcs edző, aki maga is az egészséges életmód elkötelezett híve.

Táplálkozás plusz mozgás

– Kezdetben kaptam hideget, meleget, és a negatív kommentek annyira rosszulestek, hogy abba is akartam hagyni, de aztán belegondoltam, hogy hol is tartok, mit értem el eddig, és ma már tudom, hogy amit képviselek, az jó. Funkcionális edzéseket tartok, sportolókkal foglalkozom, de elvégeztem egy cukrásztanfolyamot is, hogy ezen a téren is biztos alapokkal rendelkezzem. Nemcsak főzni, sütni is szeretek, és amikor egy-egy sütemény szóba kerül, elkezdek azon gondolkodni, mentes módon hogyan tudnám elkészíteni.

– Nem mondom, hogy ez könnyű, sőt még a rutinos háziasszonyoknak is feladja a leckét, hiszen a nem fehér lisztek másképpen viselkednek, az azokból készített tészta könnyebben szétesik. Én is rengeteget próbálkozom, a célom pedig az, hogy a mentes desszert ugyanolyan finom legyen, mint a hagyományos, de valljuk be, ehhez sok kísérletezésre van szükség – folytatta Fruzsina, akitől megtudtuk: a követői között vannak, akik valamilyen étel­intoleranciában szenvednek, míg mások nem betegek, csak egészségesen szeretnének élni, étkezni.

– Sokan túlsúlyosak, vannak, aki inzulinrezisztenciával vagy felszívódási zavarokkal küzdenek, és ők nagyon hálásak a receptekért, tanácsokért.

Számomra az a legnagyobb ajándék, ha elkészítik az ételeimet és elküldik az erről szóló videót: ilyenkor érzem igazán azt, hogy érdemes ebbe ennyi energiát fektetni.

– Mindenkinek személyre szabott étrendre és mozgásra van szüksége ahhoz, hogy elérje a kitűzött célt, és ebben a folyamatban a figyelem, fegyelem s tudatosság mellett fontos tényező a türelem is: nem szabad azt várni, hogy egyik napról a másikra bekövetkezzen a változás, de a fokozatosság azért is lényeges, mert a szervezetünknek időre van szüksége az átálláshoz. A legjobb persze az lenne, ha el sem jutnánk ehhez a fázishoz, és ebben a szülők szerepe elvitathatatlan: figyelniük kell a gyerekeikre, nem adni nekik kólát, chipset, gyorséttermi vagy tartósítószerekkel teletömött ételeket.

Néha a fagyi megkísérti

– Meg kell értetni mindenkivel, hogy a rossz táplálkozás előbb-utóbb szervi bajokat okoz, amit nagyon nehéz vagy lehetetlen helyrehozni – mondja Fruzsina, aki nagyon szereti a rántott húst – természetesen tojásmentesen, a zsemlemorzsát például kókuszreszelékkel helyettesítve –, a rizzsel készült ételeket, a mentes sütiket, és aki bevallja: nyáron néha kísértésbe esik és elnyal egy gombóc fagyit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában