Testmozgás

2021.06.28. 12:19

Tartsuk fitten magunkat!

Időskorban sem kell lemondani az aktív testmozgásról.

KM

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Fontos, hogy időskorban se mondjunk le a rendszeres testmozgásról, mert ezzel tehetünk a legtöbbet fizikai és mentális egészségünk hosszú távú megőrzéséért. Sokan azonban tanácstalanok: nem tudják, milyen mozgásformát válasszanak, vagy mit enged meg aktuális fizikai állapotuk.

Mérlegelni kell

Időskorban a legtöbb ember már nem olyan testmozgásra vágyik, amivel fizikai erőnlétének határait feszegetheti, sokkal inkább olyanra, ami jólesően átmozgatja, kellően edzésben tartja az izmait, és felélénkíti a testét anélkül, hogy teljesen kimerítené.

Ebben a korban viszont már több szempontot kell mérlegelni az ideális mozgásforma kiválasztásánál, mint korábban. Fontos, hogy mindig az aktuális fizikai állapotunknak megfelelő testmozgást végezzük, az esetleges egészségügyi panaszokat is figyelembe véve, szükség esetén orvossal vagy gyógytor­násszal konzultálva.

Ha valakinek például derékbántalmai vagy ízületi fájdalmai vannak, ne futással, biciklizéssel vagy egyéb, a váz­izomzat számára megterhelő sporttal próbáljon küzdeni ezek ellen, hanem válassza inkább a kíméletes úszást vagy a vízi tornát. Ugyanez érvényes arra, akinek például a könyöke vagy a válla fáj: az tenisz helyett próbálja ki inkább a szeniorjógát. A megfelelő mozgásforma kiválasztásánál nem elhanyagolhatók a szubjektív tényezők sem: hogy kinek mi tetszik, mi szórakoztatja, mikor érzi jól magát, és mi az, amit szívesen űz. Fontos a rendszeresség, és hogy mindenki fokozatosan, a saját tempójához és igényéhez alkalmazkodva építse fel a napi vagy heti mozgástervét.

Irány a természet

Semmi sem fogható a szabad levegőn való mozgáshoz. Ha lehetőség van rá, és nem szélsőséges az időjárás, időskorban is érdemes minél több időt a szabadban tölteni.

A legegyszerűbb, gyakorlatilag bárhol és bármikor kivitelezhető szabadtéri mozgásforma a gyaloglás. Előnye, hogy mindenki fizikai állapotától, hangulatától és a körülményektől függően saját tempójában haladhat. Sétálni a városban is lehet – célszerű zöldterületet vagy parkot választani e célra –, de valójában az a legjobb, ha sikerül kiszakadni a városból.

A túrázás azoknak lehet ideális, akik élvezik a csendet, igénylik a változatos környezetet, és nincs ellenükre, ha ismeretlen terepen, erdőn, mezőn haladva olykor-olykor meg kell mászniuk egy emelkedőt.

Aki túrázásra adja a fejét, annak érdemes megfelelő felszerelést állandósítania: a bokát jól tartó, zárt cipő alapvető kellék, különösen, ha valaki előszeretettel jár erdőbe vagy mászik hegyet.

Évek óta népszerűségnek örvend a nordic walking, amely gyakorlatilag botokkal végzett gyaloglás. Időskorban is gyorsan, könnyedén megtanulható, mert valójában nem kell hozzá más, csak speciális botok, amelyek használatával az alsó végtagok ízületei valamelyest tehermentesíthetők.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában