Bököny

2021.06.26. 15:08

Újra megáldották a bökönyi templomot (fotók)

A beruházás keretében újonnan beszerelt hűtő-fűtő rendszer jó szolgálatot tett a szombati kánikula idején.

Megszépült, megújult Bököny görögkatolikus temploma, amit ünnepi szertartás keretében a mai napon újra megáldottak. A helyi görögkatolikus egyházközség pályázat révén a beruházásra elnyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től 90 millió forintot, amit kiegészítettek még a hívők adományaival is. Mint Szokira János, a település görögkatolikus parókusa lapunk érdeklődésére elmondta, 2013 óta szolgálja a helyi híveket, s már akkor felvetődött a templom felújításának gondolata, hiszen vizesedtek a falak. Nem volt könnyű tervezgetni az állagmegóvást, hiszen a legkeskenyebb helyen is legalább egy méter vastag a templom fala. A kormányzati támogatással megvalósított munkálatok során megújultak a nyílászárók, a vezetékek, az új járólapok alatt szigetelést is kapott az épület. Hűtő-fűtő berendezéssel is gazdagabb lett az Isten háza, s a hűberendezés nagyon jól szolgálatot tett a szombati kánikulai melegben, hiszen a hívek és a a vendégek zsúfolásig megtöltötték a templomot.

- A templomunk akár különböző községi, közösségi és kulturális rendezvényekre is alkalmas lehet, hiszen most ez a település legnagyobb klimatizált helyisége, akár 250 ember is elfér benne. Távlati célunk, hogy a templom ne csak egyházi szertartások színhelye legyen, hanem hozzáruljon az itt élők lelki és szellemi megújulásához is – árulta el Szokira János, s újabb fejlesztésekről is beszámolt. – Új, fűthető padok várnak most már a hívekre. A templom festésekor nagy élményt jelentett nekem a művészek munkája. Példaértékű volt, hogy milyen alázattal rajzoltak és festettek a hatalmas szakmai tudás birtokában a képzőművészek. Szép és harmónikus munkájukkal nem tudok betelni. A templom felújításának sok-sok összetett és szerteágazó munkájából azt a tanulságot vontam le, ha a jószándékú emberek összefognak, a semmiből is hatalmas eredmény születhet. Tulajdonképpen a templom minden berendezése megújult, csak az oltárhoz nem nyúltak a szakemberek, az megmaradt eddigi állapotában, ezért beszélünk újraáldásról, s nem újraszentelésről.

A liturgia elején a vendégeket és a híveket házigazdaként a parókus atya köszöntötte. Arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek hűségesek Krisztushoz, napjaink szellemi viharai ellenére is legyenek bátrak, erősek és kitartóak.

A szertartást Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke vezette, s ő végezte el az újraáldást is szent olajjal. Az újraáldáson részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait, felolvasta a kormányfő személyes hangú levelét, majd elmondta személyes gondolatait is. Korunk problémáira utalva hangsúlyozta a közösségek szerepének jelentőségét, mint fogalmazott, fontos, hogy hitben erősek legyenek.

A templomi ünnepet megtisztelte jelenlétével Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, dr. Vonza Andrásné, a Nagykállói Járási Hivatal hivatalvezetője és helyettese, dr. Petromán Viktória is.

Az újraáldás ünnepe szeretetvendégséggel fejeződött be a templom udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában