Nyíregyháza

2021.07.28. 07:00

A lehető legszorosabb kötődésért – Babahordozási tanácsot adtak Nyíregyházán

A babahordozás hasznos lehet a szülőnek és gyereknek egyaránt.

JG

Mészáros Adrienn bemutatója a demóbabával

Fotó: Pusztai Sándor

– Nagyszüleink és azok felmenői zömmel mezőgazdasági munkákból éltek. Szülés után ahogy csak tehették, mentek vissza a földekre. Akkoriban még nem volt kire hagyni a gyerekeket, vitték magukkal. Ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, a babákat a hátukon vitték, mint egy batyut. Ez megnyugtató volt az anyának, de a babának is – mondta Pásztor-Horváth Csilla, az egyesület hordozási tanácsadója.

Babahordozás helyesen címmel tartott bemutatót a Lógjunk Anyuval Kulturális és Szabadidő Egyesület két tanácsadója a Nyírségi Civilházban.

Visszatérés a hagyományhoz

Mosolygós anyukák ülnek a székeken, csacsogó apróságok játszanak a szőnyegen, egy apró, pici lány a nagy tesó cipőjében lépeget, másikuk egy fényképező „nénit” kínálgat rágcsálnivalóval. Férfiakat nem látni a teremben. Pedig hasznos információkról maradnak le. Annál is inkább, mert abban teljes az egyetértés, hogy a szülőség, a babák iránti felelősség egyaránt vonatkozik az anyára és az apára.

Az egyesület két hordozási tanácsadója, Mészáros Adrienn és Pásztor-Horváth Csilla próbálja meggyőzni a hallgatóságot, miért hasznos a babahordozás. Nem nehéz megjósolni, hogy szavaik befogadó fülekre találnak, hiszen akit nem érdekel ez a módszer, nem is jött volna el a civilházba.

Tulajdonképpen semmi újat nem találtak fel a babahordozással, hiszen ez csak visszatérés eleink hagyományaihoz

– mondja Pásztor-Horváth Csilla.

– Nagyszüleink és azok felmenői zömmel mezőgazdasági munkákból éltek. Szülés után ahogy csak tehették, mentek vissza a földekre. Akkoriban még nem volt kire hagyni a gyerekeket, vitték magukkal. Ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, a babákat a hátukon vitték, mint egy batyut. Ez megnyugtató volt az anyának, de a babának is.

A hordozási tanácsadó elmondja, közvetlenül a szülés utáni időszakban a csecsemőket nagyon megviseli, hogy már nem a biztonságos anyaméhben vannak.

– Ez tulajdonképpen a negyedik trimeszter, amikor nagyon fontos a babának a testközeliség. Amikor a hordozóban van, a gyerek érzi az anyja illatát, hallja a szívverését, átveszi a légzése ritmusát. Ez nagyon fontos a kötődés kialakulásában, de nem csupán a csecsemőnek, hanem az anyának is. A szülő számára különösen sokat segíthet, ha a fiatal anyuka szülés utáni depresszióban szenved, ha rossz volt a szülés élménye, vagy éppen beteg gyerek érkezett a családba – teszi hozzá.

Praktikum

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a babahordozás praktikus is.

– Ha a gyerek a hordozóban van, olyankor felszabadul az anyuka mindkét keze. El tudja látni a házimunkáját, nincs a lakáshoz kötve, leszaladhat a gyerekkel a boltba. Könnyebb így a közlekedés is, egy babakocsival nagyon körülményes segítség nélkül felszállni egy buszra, a vonatra pedig egyedül szinte lehetetlen. A nagyobb testvér sem szorul a háttérbe, ha a kicsi a hordozóban van, a tesóval együtt le lehet ugrani a játszótérre, el lehet menni kirándulni – sorolja Pásztor-Horváth Csilla.

Arról nem is beszélve, hogy a babahordozás nem anyai kiváltság, az apukák és a nagyszülők is gyakorolhatják.

– A visszajelzések azt mutatják, sokkal szorosabb kötődés tud így kialakulni a gyerekkel vagy unokával. Attól pedig nem kell félni, hogy egy nagyobb baba súlyát nem bírják el a hordozókendők, ezek az anyagok 200–250 kilós terhelésig biztos nem szakadnak el. A megkötésüket is nagyon könnyű megtanulni – mondja Mészáros Adrienn.

A hordozási tanácsadó rögtön bemutatót is tart abból a megjelenteknek, hogy kell egy babát szakszerűen „becsomagolni” egy kendőbe úgy, hogy az stabilan tartsa a csecsemő tarkóját, megtámasszon minden pontot a gerincen, legyen hely a lábakat mozgatni, és hogy a pici levegőhöz is jusson. Az általa „demóbabának” nevezett apróság szakasztott úgy tűnik, mint egy két-három hónapos csecsemő. Mint kiderül, nem csupán anatómiailag törekedtek a tervezők a hitelességre, de a bábu súlya is az életkornak megfelelő.

Kívülről nézve egyszerűnek tűnik a kötözés, a kereszt kialakítása, az anyag feszítése, a hurkolás, de biztos sok gyakorlás kell ahhoz, hogy ezek a mozdulatok egyszerűnek tűnjenek.

– Ez így van – erősít meg Adrienn. – Sokan úgy gondolják, a videómegosztón eleget látnak, aztán kétségbeesnek, amikor megpróbálják. Ezért vagyunk, hogy segítsünk nekik abban is, hogy milyen hordozót válasszanak.

Az interneten böngészve igen hamar rá lehet találni, mekkora a választék: hordozókendő, karikás kendő, csatos hordozó a nagyobb gyerekek esetén, babaerszény, csípőhordozó, vázas háti alkalmatosságok.

– A legfontosabb szempont az, a baba melyikben érzi magát a legjobban. Minden érdeklődőnek személyes tanácsadással tudunk segíteni.

Közös táncból egyesület

A Lógjunk Anyuval Kulturális és Szabadidő Egyesület három évvel ezelőtt alakult.

– Az erdei tornapályára jártunk ki táncolni – mondja Magyar Nóra, az egyesület elnöke.

– Ott ismerkedtünk össze mi, hordozós anyukák, majd amikor ősszel a szabadból bekényszerültünk a terembe, akkor jött az ötlet, mi lenne, ha továbbgondolnánk a közös érdeklődést, és egyéb programokat is csinálnánk. Ebből jött létre a Lógjunk Anyuval, amit azóta is lelkesen csinálunk. A táncon és az egyéb programokon kívül komplett tanácsadást adunk a leendő édesanyáknak a várandósság alatti felkészítéstől kezdve egészen a szoptatásig.

Azt mindig hangsúlyozzuk, mi elsősorban anyaként vagyunk jelen az egyesületben, a saját tapasztalatainkat osztjuk meg a hozzánk fordulókkal. Folyamatosan képezzük magunkat, figyeljük a szakirodalmat. A tapasztalat az, egy aggódó kismamának sokat számít, ha olyanokkal oszthatja meg a gondjait, akik hasonló problémákkal küzdöttek korábban. Ez rengeteget segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában