Anna-bál

2021.07.27. 12:15

Bálnyitóra készül a kisvárdai szépség (fotókkal)

Nekem elsősorban az Anna-bál nem szépségverseny volt, hanem a történelem egy szeletkéje, és egy olyan megtisztelő emlék, melyre életem végéig emlékezni fogok.

– Nagy izgalommal és örömmel várom az idei 196. Anna-bált, július 31-én, szombaton, (a 195. Anna-bál, a pandémia miatt elmaradt 2020-ban) hiszen nehéz időszak áll mindannyiunk mögött – kezdte beszélgetésünket a 194. balatonfüredi Anna-bál szépe, Purgel Réka. Bízom benne, hogy ezen az éven minden résztvevő a szórakozásra helyezi a hangsúlyt és ünnepelhetünk egy picikét. Idén az én feladatom lesz – az eseményt megelőző díszes hintózáson túl – a bál megnyitására irányuló engedélykérés a polgármester úrtól, majd a nyitótánc, keringő megkezdése.

A legnagyobb szeretettel járok haza

– Kisvárdán születettem, mondja a 25 éves Purgel Réka, egy négy gyermekes család második lányaként. Gimnáziumi tanulmányaimat a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban végeztem. 2015 és 2018 között néprajz alapszakos – történelem minoros okleveles bölcsészként diplomáztam a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 2019 és 2020 között Kulturális örökség tanulmányok mesterszakos hallgató voltam, ugyancsak az ELTE-n. 2020 tavaszán jelent meg első tudományos publikációm, melynek címe: Párválasztás, eljegyzés, lakodalom – a bukovinai székely házasságkötési szokáskör emlékei a Tolna megyei Kétyen. [2020] In: Deáky Zita és Vámos Gabriella (szerk.): Történeti, néprajzi tanulmányok a Tolna megyei Kétyről.

– Szívügyem a kultúra, különösen a muzeológia és a művészetek, így hamarosan ebben az érában kívánok elhelyezkedni. Jelenleg életvitelszerűen Budapesten élek és dolgozom, de mindig a legnagyobb szeretettel jövök haza Szabolcs-megyébe, különösen Kisvárdára. Egyetemi tanulmányaim alatt hangsúlyt fektettem önmagam művészeti nevelésére, így a zene területén is igyekeztem képezni magam, illetőleg szinten tartani magam. Hangszeres (zongora) tanulmányaimat a kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskolában kezdtem meg még a gimnáziumi évek alatt, s Budapestre kerülve a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola zongorista növendéke voltam. Képzőművészeti tehetségemre általános iskola alsó tagozatában derült fény, első művészeti tanárom gyermekként Szabados István tanár úr, grafikus és fafaragóművész volt. Az évek alatt visszataláltam a festészethez, 2021 tavaszán fejeztem be festő szakos tanulmányaimat, a képzést pedig a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban végeztem el. Vizsga remekem édesapámat ábrázolja, s várhatóan ősszel egy budapesti kiállítás képe lesz.

194. Anna-bál

– Sokaknak a 2019. júliusi Anna-bál kapcsán vagyok ismerős, hiszen ezen a nyáron kaptam azt a megtisztelő címet, amely az ajándékba kapott herendi vázámon, valamint aranyalmán is szerepel: A 194. balatonfüredi Anna-bál szépe. Az alapszakos szakdolgozatomat a bál hagyománykonstrukcójának vizsgálatáról, annak átalakulásáról írtam a helyiek körében készített interjúk és saját levéltári kutatásaim segítségével. Szerettem volna megtapasztalni egyszer, hogy mit jelent részt venni a bálon. Számomra vonzó a múlt, a hagyományok és a művészetek, ezen a társadalmi eseményen pedig a kulturális élet színe-java megfordult a XIX. században. Nekem elsősorban az Anna-bál nem szépségverseny volt, hanem a történelem egy szeletkéje, és egy olyan megtisztelő emlék, melyre életem végéig emlékezni fogok. Különleges élmény volt számomra az is, hogy édesapám kísért el, illetve hogy mind a balatonfüredi, mind pedig a kisvárdai lakosság milyen hatalmas szeretettel fogadta a sikerem és gratulált. Már a bál előtt belecsöppentem a divatvilágba, hiszen modellként számos játékfilmben, magazinban és divatbemutatón szerepeltem. A bál után jelentősen gyarapodott a sajtóban, médiában való megjelenések aránya, modellként azóta is feltűnök különböző platformokon – mondta beszélgetésünk zárásaként Purgel Réka a 194. balatonfüredi Anna-bál szépe.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában