szakácskönyv

2021.07.28. 09:32

Ételcsodákat alkottak

A szakácskönyvbe kerülő ételeket a napokban készítették el a mesterszakácsok és -cukrászok.

NYZS

Csonka Zsolt mesterszakácsnak a családja is segített a különlegesség elkészítésében

Fotó: Imre György

Gasztrotúra címmel, olvasóink kedvenc családi receptjeivel jelenik meg október végén a Mediaworks megyei lapjainak szakácskönyve. A több mint 150 ételt, amit a zsűri választott ki, a napokban mesterszakácsok és -cukrászok készítették el.

Nemzetközi kitekintés

Nagy volt a nyüzsgés a konyhában, séfek és receptjükkel a könyvbe kerülő olvasók egyaránt főztek, sütöttek a tűzhelyeken, valamint készültek a jobbnál jobb desszertek. Az album „műtermében” Sándor Adrienn stylist tálalta, állította be a finomságokat a fényképezéshez, Imre György pedig többféle fotót is készített, hogy majd a legjobb kerüljön be a kiadványba.

– A beküldők az idén is kitettek magukért mind a receptek számát, mind az ételeket tekintve – hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, az album lektora, és hozzátette: olyan finomságokat készíthettek el, melyekre a kollégákkal együtt azt mondták, már értik, miért is a családok kedvencei.

Sok száz receptből kellett választania a zsűrinek. Prohászka Béla hangsúlyozta, odafigyeltek arra, hogy ne legyenek ismétlődő ételek, és hogy nemzetközi kitekintést is adjon a könyv. Az előétel, leves, főétel, desszert tematika megmaradt, ugyanakkor újdonságként a grillsütőben és szabad tűzön készült ételek is kerülnek a kiadványba.

Dr. Farkasinszki Ildikó sós karamellás, kesudiós, füstös sajttortát készített grillsütőben. Ildikó 30 évig dolgozott a közigazgatásban jogászként, de a szakmájában ma is aktív hölgy cukrászvégzettséget is szerzett. Most sütisulit vezet, ahol nagy szerepet kapnak a grillben sütött finomságok. Párja, Lovas József is grillkészülékben alkotta meg a füstön párolt, vörösboros báránycsülköt mézes sárgarépakörettel.

Füstölőfát is használnak

– Mindketten használunk a grillsütőben füstölőfákat, ezek még aromásabbá, különlegesebbé teszik az ételeket – hangsúlyozta Lovas József. – A hús fűszerezésénél rozmaringágakból készített ecsetet is „bevetettem”, a köretnél pedig arra is törekedtem, hogy ne csak ízvilágában harmonizáljon a báránnyal, hanem színével jó hangulatot is keltsen.

Lovas József füstön párolt, vörösboros báránycsülköt alkotott mézes sárgarépakörettel | Fotó: Imre György

Csonka Zsolt mesterszakács kiemelte, mindegyik ételt, amit elkészített, és ami a könyvbe is belekerül, csodálatosan komponálták meg beküldőik. Semmit nem kellett változtatni, hozzátenni vagy elvenni, hogy finom étel kerüljön a tányérra. Külön kiemelte a csorbalevest, a kacsamájjal töltött lepénykét csipkebogyómártással.

Amikor majd megjelenik a könyv, mindenki csemegézhet a jobbnál jobb receptekből.

Gyerekek is bizonyítottak

A szakácskönyv konyháján több gyermek is bemutatta, mit tanult otthon, és szinte alig kellett nekik segítség. A kilencéves Bozó Boglárka házi lasagnét alkotott. Édesanyjával és nagymamájával ezt otthon többször elkészítik, mert a család egyik kedvence. Boglárka szeret sürögni-forogni a konyhában, segít a pucolásban, a szeletelésben, és ami egyáltalán nem mellékes, a mosogatásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában