táplálkozás

2021.07.26. 20:00

Ez a strandmenü kiváló választás kánikulában is

Könnyű fogások strandoláshoz.

KM

A zöldségeknek, gyümölcsöknek a bőrvédelemben és a folyadékpótlásban is fontos szerepük van

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet. A zöldség és a gyümölcs mindig jó választás, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, de a paradicsom és a dinnye különösen jó alapanyagok a nagy melegben. Az Európai Friss Csapat most egy igazi strandmenüt ajánl, ami nemcsak egészséges, hanem hűsítő és finom is.

Ötlet és kreativitás

Valószínűleg sokaknak okozott már fejtörést, hogy milyen egészséges, mégis egyszerű fogást vigyünk a strandra, amit az egész család örömmel fogyaszt. Szerencsére a nyár a friss hazai zöldségek és gyümölcsök szezonja, így egy kis kreativitással könnyen varázsolhatunk üdítő finomságokat a vízpartra is.

Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint kiváló strandmenü lehet a paradicsomos kölessaláta, és utána desszertként a nyár slágergyümölcséből, a dinnyéből készített színes dinnye- golyó. Mindkettő egyszerűen elkészíthető, könnyű fogás, melyekben az a fantasztikus, hogy a forróságban segítik a folyadékpótlást és bőrünk védekezését a káros UV-sugarak ellen. Mindez a menü két fő alapanyagának köszönhető: a paradicsomnak és a dinnyének. A paradicsom és a dinnye több mint 90 százaléka víz, így fogyasztásuk jelentős segítség lehet az elvesztett folyadék pótlásában. Emellett mindkettő likopinban gazdag, amely bőrünk védelméért felel az UV-sugarakkal szemben. Ezt a jótékony hatást a paradicsomban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható C-vitamin tovább erősíti. A kölessalátába a paradicsom mellett paprika is kerül, ami magas C-vitamin- tartalmával szintén hozzájárul a bőrvédő funkcióhoz.

Menta a dinnyére

A zamatos hazai dinnyéből készülő nasi elkészítéséhez igazából nem is kell más alapanyag, elég hozzá egy jó ötlet. Ha az ételt ötletesen tálaljuk, mindenki, még a gyerekek is szívesebben fogyasztanak belőle – ez a zöldségek és a gyümölcsök esetében különösen igaz. A dinnyével nincs nehéz dolgunk, mert számtalan módon készíthetjük elő és tálalhatjuk. Az egyik legegyszerűbb, ha a sárga- vagy a görögdinnyéből kis gömböket vájunk ki dinnyegolyó-faragó vagy karalábévájó segítségével, és ezeket betesszük egy dobozba, amiből a strandon fogpiszkálóval vagy díszített koktélospálcákkal megehetjük. A dinnyegolyók ízlés szerint meglocsolhatók néhány csepp citrommal, mézzel, vagy a frissítő hatás fokozása érdekében megszórhatók mentával.


Kölessaláta

Hozzávalók: 20 dkg köles (szárazon), 8-10 paradicsom, fél csokor petrezselyem, 4 kápia paprika, 2 citrom leve, 4 fej hagyma, só, bors, 4 ek. tökmag­olaj. Elkészítés: A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A paradicsomot, a petrezselymet, a paprikát és a hagymát felaprítjuk, majd a fűszerekkel és a citrom levével együtt a megfőtt köleshez adjuk. Meglocsoljuk olajjal, és ha szeretnénk, egy kis citromlevet is hozzáadhatunk. Összeforgatjuk, majd állni hagyjuk 1-2 órát a hűtőben. Tálaláskor sonkakockákkal, csírákkal díszíthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában