Bátorliget

2021.07.22. 07:00

Gemini volt, van és lesz!

Alesenszki Roland szerint az amatőr csillagászatban rejlő csodákat átélni ámulatba ejtő.

Tg

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Talán kevesen tudják, de Bátorligeten él egy lelkes, kitartó fiatalember, aki hosszú évek óta nagy terveket szövöget. Mivel ő a Bátorligeti Gemini Csillagász Egyesület (BGCSE) vezetője, nyugodtan mondhatnánk, hogy Alesenszki Roland a csillagokat is lehozná az égből, vagy hogy számára a határ a csillagos ég, de az élet neki sem kínál mindent tálcán.

– Rendkívül nehéz időszakot élünk át. Egyrészt a koronavírus keményen érintett bennünket, másrészt komoly átszervezést kellett végrehajtani, hogy továbbra is működhessünk – mondta megkeresésünkre Alesenszki Roland.

– Az egyesület tagjainak kilencven százaléka átesett a víruson. Sajnos a járványügyi előírások miatt mind a programjaink, mind a csapatépítő foglalkozásaink elmaradtak, meg kellett tanulnunk online dolgozni és „ismeretterjeszteni”, de ez az oktatási forma kevésbé bizonyult sikeresnek – tudtuk meg Rolandtól.

Lesznek meglepetések

Lapunk korábban már írt a fiatal egyesületi vezető egyik legnagyobb álmáról, egy saját obszervatórium megépítésének a tervéről.

– Sajnos ezt a projektet nem sikerült úgy elindítanunk, ahogyan azt terveztük. Érkeztek ugyan kisebb felajánlások, de ez egyelőre nagyon kevés. Ha őszig nem történik valami csoda, fel kell adnunk az álmunkat... Természetesen ebben az esetben visszautaljuk az addig beérkező pénzeket – fogalmazott az egyesület elnöke, akitől megtudtuk azt is, hogy a hagyományos nyári táborukat a járványügyi szabályok betartásával tavaly még sikerült megrendezni, ám az idei, a kellő érdeklődés hiányában elmaradt. – Az országos kapcsolataink a vírus miatt „elgyengültek”, csak a nyíregyházi csapatunkkal sikerült megtartani a szoros viszonyt. Terveink, ötleteink vannak, egy valamire várunk, a tökéletes pillanatra, amikor újra elindulhatunk egy úton, amit tagjainkkal, segítőinkkel közösen teszünk meg.

– Az amatőr csillagászat csodálatos dolgokat rejteget magában, amiket megmutatni is gyönyörű dolog, átélni pedig ámulatba ejtő. A szívünk a helyén, de szervezettségben jelentősen előre kell lépni, a hiányosságokat jól megmutatta a Covid. Természetesen nem lehet és nem is szabad mindent a vírusra fogni, de ha valakiket, akkor bennünket komolyan érintett. Egy dologban azonban biztos vagyok: Gemini volt, van és lesz is – bizakodott Alesenszki Roland, aki szeretné, hogy jövőre legyen csillagásztábor, ahogy a obszervatórium kialakításának lehetőségét sem vetette el.

– Szeretnénk, ha megyénkből is kikerülne egy-két csillagászlélek, amire látok esélyt. Nagyon okos gyerekek élnek a megyében, akik fogékonyak a csillagászatra, köszönet ezért a földrajz szakos tanároknak. Biztos vagyok abban, hogy lesznek itt nagy meglepetések, hiszen sok okos és tehetséges fiatal él az ország keleti felében is – emelte ki Alesenszki Roland, aki töretlenül vallja: az égbolt mindenkié.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában