Fagylalt

2021.07.10. 16:53

Gyöngyök, gombócok

Pokoraczki Ágnes fagyija is bejutott a verseny döntőjébe.

SzA

Pokoraczki Ágnes a döntős fagyikölteménnyel

Fotó: Dodó Ferenc

Szelíd kender vadszederrel, balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal, édes tejföl Cumberland-mártással – csak néhány díjazott fagyi az Év fagylaltja verseny idei döntőjéről, amit a napokban rendeztek meg. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete megmérettetésének célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagy­lalt népszerűsítése és az, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon a vendégeknek.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére az idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők, mégpedig olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei hazánk erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. A versenyre a két kézműves-kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylaltalapanyag-gyártók, -forgalmazók 17 finomsággal mérették meg magukat. Kötelező íz ezúttal sem volt, így a versenyzők kreativitásának semmi nem szabott határt. A régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az ipartestület székházában tartották meg a döntőt, ahová a kézműves-kategóriákban húsz fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az év fagyija egy csilis, szedres, csokis finomság lett, az erdő-mező kategóriában pedig egy rozmaringos-málnás étcsokoládés fagyi győzött.

Pokoraczki Ágnes a döntős fagyikölteménnyel
Fotó: Dodó Ferenc

Egyetlen titok van

A döntőben megyénk is képviselte magát, mégpedig egy „visszatérő vendéggel”: Pokoraczki Ágnes két évvel ezelőtt illatos birsfagylaltjával megnyerte a mentes kategóriát, Festői feketegyöngy mezők fantázianevű fagyija pedig most is a legjobbak között volt. Az újfehértói Bahama fagyizó tulajdonosa úgy véli, a jó fagyinak egyetlen titka van: a kiváló minőségű alapanyag. A fiatal hölgy, akit korábban már bemutattunk olvasóinknak, fagyis közegben nőtt fel, és bár nem akarta továbbvinni a családi hagyományt, az útja mégis a fagyik felé vezette. Egy ideig Londonban dolgozott, elvégzett egy csokikurzust, majd elkezdett bonbonokat készíteni. Hazaköltözve ezt akarta folytatni, egy magas színvonalú képzés után a budapesti Gerbeaud-ban dolgozott, és ott ébredt rá, hogy az neki túl nagy.

– Kisebb helyre vágytam – mondta korábban lapunknak. – Olyanra, ahol közelebb lehetek a vendégekhez, s ahol személyesebb lehet a kapcsolat. – Az üzlet meglett, ám a csokik helyett mégis csak fagyikkal kezdett el foglalkozni. A szülei, akiktől sok tanácsot is kapott az induláskor, ma már egyre kevésbé szólnak bele a dolgaiba, mert tudják: a saját útját szeretné járni.

Bodza és berkenye

– Szeretem a különlegességeket, és szívesen kísérletezgetek, az idei versenyre készített fagyi is sok variáció után született meg – mesélte. – Fele-fele arányban van benne festőbodza és fekete berkenye, a rétegezése erdei áfonya, és tettem bele egy kevés citromfüvet is. Azért választottam a bodzát, mert fagyihoz csak kevesen használják, de elkészítettem, és egymagában nem volt igazán jó. Tudtam, hogy berkenyével együtt szörpökben például sokszor szerepel, ezért kipróbáltam, és az már sokkal finomabb lett. A berkenye savasabb ízét a bodza lágyítja, ezért alkotnak nagyon jó párost. Azon is variáltam, hogy melyikből mennyi kerüljön a fagyiba, és végül a fele-fele arány mellett döntöttem. A citromfű egy kicsit savanyítja az összhatást, de abból nem tettem sokat, mert nem szerettem volna, ha túlságosan dominál – mondta lapunknak Ági, aki azt is tudja, hogyan lehetett volna még jobb a végeredmény. – Az egri elődöntőn több óra elteltével kóstolta meg a zsűri a fagylaltot, aminek akkorra már nem volt tökéletes az állaga, ezért úgy döntöttem, hogy a döntőre egy másik stabilizátort próbálok ki – ez utóbbi köti meg a masszában lévő vizet. Az új anyagnak viszont magasabb volt a cukortartalma, így az összhatás nem lett annyira savanykás, mint amilyen eredetileg volt, vagyis egy kicsit több citromfüvet is elbírt volna. De nem vagyok emiatt szomorú, mert sokat tanultam a versenyből, így legközelebb már erre is figyelek.

A legjobbak

I. kategória: természetes alapanyagokkal, saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készült fagyik:

Aranyérem: Bíborka – Fehér Gergő, Békéscsaba. Ezüstérem: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea, Gödöllő. Bronzérem: Édes tejföl Cumberland-mártással – Márton Brigitta, Balatonfüred. II. „Erdő-mező ízei” kategória Aranyérem: Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László, Dunaföldvár, Ezüstérem: Szelíd kender vadszederrel – Koncz Andrea, Gödöllő, Bronzérem: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc, Polgárdi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában