Nyíregyháza

2021.07.10. 15:30

Lehetetlen küldetés: másfél milliós tojásmentés

Dr. Kiss Csaba kótaji háziorvosnak madármentőként is voltak már különleges esetei, nagyobb sikerei, de mint mondta, ez az abszolút csúcs: mindössze egy százalék esélye volt, hogy sikerül megmenteni a rendkívül ritka kék vércse fiókáit.

HP

- Egy önkéntes madárvédő barátom észrevette, hogy az egyik bekamerázott költőládájában a tojó kék vércse, közvetlenül miután lerakta az utolsó tojását, elpusztult, valószínűleg héjatámadás következtében. A hím kék vércse nem tud egyszerre táplálkozni és ülni a tojásokon. A tojások hozzám kerültek, mivel egyedül képtelen lett volna a költésre – számolt be az előzményekről dr. Kiss Csaba.

Fotók: dr. Kiss Csaba archívuma

- A testvérem, Jónásné Kiss Anikó épp gyöngytyúkokat keltetett, így volt hol elhelyeznünk a tojásokat, amelyeket folyamatosan ellenőriztünk. Kicsit több mint három hét után kikelt az első, következő nap hajnalban a második, majd két napra rá a harmadik fióka is.

- Ezután a madarak folyamatosan velem voltak – munkában, ügyeletben is -, mivel egy-két óránként meg kell etetni őket, illetve figyelni, nehogy kihűljenek, kiszáradjanak, túlmelegedjenek – folytatta a kótaji háziorvos, aki a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány kuratóriumi tagjaként védett állatokkal is foglalkozhat, s évente több száz madár fordul meg nála.

- Miután kellőképpen megerősödtek, olyan vércsepárokat kerestünk, ahol kevés és hasonló méretű fióka volt, hogy a mieinket is a gondjaikra bízhassuk – magyarázta a doktor, hozzátéve: bár rendszeresen és sikerrel nevel madarakat, a kék vércse hazánkban az egyetlen telepesen költő ragadozó madár, ezért különösen fontos, hogy a fajtársai közé be tudjon illeszkedni, ez pedig biztosabb, ha közöttük nőnek fel.

- A kék vércsék a legritkábbak közé tartoznak, mivel nem építenek saját fészket, hanem más madarakét, elsősorban vetési varjakét foglalják el. A fészküket biztosító madarak megritkulása miatt a vércseállomány is jelentősen megcsappant az utóbbi évtizedekben, ezért fokozottan védettek, természetvédelmi értékük 500 ezer forint.

Az ilyen esetekben nem csak az élet megmentése a tét, hanem a hozzájárulás is a faj fennmaradásához.

- Amikor kikeltek a fiókák, szinte alig aludtam, mert folyamatosan azon járt az agyam, hogy minden rendben megy-e, és sikerül-e a néhány grammos fiókákból életképes madarakat nevelni. Szerencsére minden rendben ment, egyedül a harmadik fiókánál „rezgett a léc”: a harmadik napon egyszerűen nem akart enni, szinte csak aludt egész nap, úgy tűnt, el fog pusztulni.

- Solt Szabolcstól kértem tanácsot, aki a magyarországi kékvércse-védelmi program vezetője. Az ő tanácsára változtattam a táplálékon és forszírozottan etettem, így sikerült visszahozni a madárkát. Mivel még nem volt elég erős, először csak a két nagyobb fiókát bíztuk „nevelőszülőkre”, majd miután jobban lett, és meggyőződtünk arról hogy a másik kettőt sikeresen befogadták, őt is elhelyeztük egy harmadik párhoz.

Amikor felhívtak az elpusztult tojó hírével, egy százalék esélyt sem adtam volna, hogy sikerrel járunk. Már egy fióka megmentése is nagy dolognak számít ilyen helyzetben, de hogy háromból három egynapos tojásból életképes „tinédzser” legyen, egy ilyen ritka és törékeny madárfaj esetében maga a csoda.

- Hihetetlen élmény és igazi csapatmunka volt, ezúton is nagyon köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne – mondta Kiss Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában