akáció, VAKÁCIÓ

2021.07.08. 07:00

Vakáció: eljött végre a nagyszülők ideje!

A járvány óta ez az első nyár, amikor a nagyszülőknél telhet tartalmasan a szünidő.

KO

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Ha visszagondolunk gyerekkorunk nyaraira, a szabadság és önfeledt boldogság érzése önt el bennünket, főleg ha visszatekintünk arra az egy-két hétre, amit a nagyszülőknél töltöttünk el, a szerető gondoskodásuk óriási élményt adott számunkra. Felnőttkorban is jóleső érzés visszagondolni rájuk. A járvány lecsengése után eljött végre a nagyszülők ideje, náluk vakációzhatnak az unokák – mondta Oláh Gabriella. A szakpszichológust arról kérdeztük, milyen tartalmas programokat nyújtsanak a szülők gyerekeiknek az előttük álló majdnem tíz hétben.

Játék, főzés, beszélgetés

– Az egyik legnagyobb változás tavalyhoz képest, hogy a legtöbb család felvette a koronavírus elleni védőoltást, így szabadabban mozoghat, utazhat, és végre a nagyik is vigyázhatnak a kicsikre. Természetesen a nagyszülők jelenléte a gyereknevelésben nem csak akkor jön jól, amikor bébicsőszre van szükség, hiszen a jó viszony a ­nagyszülőkkel sokféle módon fejti ki jó hatását a gyerekekre. A fiatalok példaként néznek fel az idős családtagra. Az a szeretet, személyre szóló figyelem, amit a nagyszülőktől kapnak, mástól nem kaphatják meg – emelte ki a szakember. Hozzátette, az sem mellékes kérdés, hogy ebben a rohanó világban a nagyiknak idejük és türelmük is van foglalkozni az unokákkal.

– A nagyi a nyugalom szigete, mondják a gyerekek, s úgy is érzik, hogy a nagyszülői háznál le tudnak lassulni egy kicsit, praktikus dolgokat tanulnak meg. Az sem vitatott, hogy egészen másfajta kikapcsolódást találnak egy falusi vagy kertvárosi családi ház körül, mint egy belvárosi játszótéren – utalt ezeknek a látogatásoknak, a környezetváltozásnak a fontosságára Oláh Gabriella.

Hrabina Gyuláné mindezt csak megerősíteni tudta. A Kótajban élő nagymama már két hete vigyáz kisebbik unokájára, Leventére.

– A szülők dolgoznak, mint mondják, nálunk tudják a legnagyobb biztonságban a 4 éves Levit; a nagyobbik unokánk, Gergő már 8 éves, így a gyerekek társaságában, táborokban tölti el a szünidő néhány hetét. Szeret nálunk is lenni, van, amikor itt is alszanak a testvérével. Nagyon hiányoztak már nekünk, a járvány alatt kizárólag telefonon beszélgettünk, míg a családban mindenki meg nem kapta az oltásokat. Hogy mivel töltik ebben a nagy hőségben az idejüket? Sokat játszanak az árnyékos udvaron, igazi örökmozgók, ezért pörögni kell mellettük. A nagypapit is bevonják a mozgásba, labdáznak, futkároznak. A múltkor málnát szedtünk a kertben, főztünk már közösen ebédet, a tésztafélék a nagy kedvencek. Hatalmas boldogság, hogy egészségben megélhetjük a férjemmel a nyugdíjas éveinket és örülhetünk az unokáknak – jegyezte meg Hrabina Gyuláné, mennyire feltölti energiával és boldogsággal a gyerekekkel töltött idő. Elmondta azt is, a kicsik, csakúgy mint a kamaszok, igénylik, hogy sokat beszélgessenek velük, s legyen valamilyen napirendjük a szünidőben is, amihez igazodni tudnak.

Munka a szünidőben?

– Talán ez a nyár annyiban mégiscsak hasonló a tavalyihoz, hogy a középiskolás korú fiatalok az idén is sokat voltak otthon, egyedül. A digitális oktatás miatt, hónapokon át, és ez megviselte mentális állapotukat is. Kétféle jelenséget látunk a serdülőknél a „nyitás után”. Vannak, akik bezárkóztak és szinte nem is akarnak kijönni a házból, míg a másik típus „kirepült a kalitkából” és szabadon száll – folytatta a szakpszichológus.

– Fontos, hogy a szülők által korábban meghatározott szabályokat ne rúgják fel a „bulizósabbak” sem, keressenek valami elfoglaltságot, például diákmunkát, amivel lekötik magukat és még pénzük is lesz. A zárkózottabbaknak pedig le kell küzdeni szorongásaikat, utazzanak, kiránduljanak, keressék a társas és kortárs kapcsolatokat, mert szeptemberben vissza kell illeszkedniük a közösségi életbe. Az sem ritka, hogy a tizenévesek épp a nyári programon kapnak össze a szüleikkel. Kössünk velük kompromisszumot, fogadjuk el, hogy szükségük van nekik is egy kis „levegőváltozásra”. Sőt örüljünk, ha bepakolnak a hátizsákba és utazni szeretnének, nem pedig otthon nyomkodják a tv távirányítóját – fűzte hozzá Oláh Gabriella. Gondolatait azzal zárta: bizonyára hatalmas fejtörést okoz a 10 hetes vakáció a családnak, de elengedhetetlen, hogy legyen élményük is benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában