Nyíregyháza

2021.08.30. 20:00

A rejtett tüdőelváltozásokat is ki tudják mutatni CT-vel

Szeptember 30-áig még lehet jelentkezni a tüdőrákszűrő programra Nyíregyházán is.

KM

Munkanapokon végzik el a vizsgálatot a CT-laboratóriumban | Fotó: JAOK

Évente csaknem kétmillió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák. Magyarországon ez a vezető halálok; hazánkban a tüdőrák éves incidenciája 8000–10 000 körüli.

Mind a férfiak, mind a nők körében a vezető halálokok közé tartozik, és míg mortalitása az utóbbi időben a férfiak körében kismértékben csökkent, a nők körében növekvő tendenciát mutat. Tüdődaganat szempontjából a legveszélyeztetettebbek pedig az ötvenévesnél idősebb dohányzó vagy korábban dohányzott emberek, férfiak és nők egyaránt.

Növeli a túlélési esélyt

– A tüdőrák többnyire alattomosan, tünetek nélkül növekszik, ezért az esetek jelentős részében előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Emiatt van nagy jelentősége az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezte Magyar Tüdőrák Szűrési Programnak, melyhez oktatókórházunk pulmonológiai és a radiológiai osztálya is csatlakozott – mondta dr. Baranyai Beatrix.

Munkanapokon végzik el a vizsgálatot a CT-laboratóriumban | Fotó: JAOK

– A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé alkalmas hagyományos tüdőszűréssel szemben a program keretében végzett alacsony sugárdózisú CT (LDCT) vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kimutatni – hangsúlyozta a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház (JAOK) radiológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

– A programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára előzetes jelentkezés és időpont-egyeztetést követően alacsony sugárterhelésű komputertomográfiával (CT-vel) végzünk szűrővizsgálatot szeptember 30-áig. A megyében eddig 166-an vettek részt a vizsgálaton, ami kellemetlenséget nem okoz, káros következményekkel nem jár, mindössze néhány percet vesz igénybe és ingyenes.

Figyelmeztető statisztika

A KSH adatai szerint 2010 és 2016 között a nőknél csaknem 40 százalékkal több új megbetegedést jegyeztek föl, a férfiaknál ennél kisebb, 15 százalék körüli volt a növekedés üteme ebben az időszakban. A férfiak körében csökkent, a nőknél nőtt a rendszeresen dohányzók aránya az elmúlt években. 2014 és 2019 között 22,3 százalékról 23,9 százalékra nőtt a dohányzó nők aránya a lakosságon belül, míg a férfiaké 2009 óta 36,08 százalékról 30 százalékra csökkent.

– Feltétele, hogy a jelentkező 50–75 év közötti legyen, a tüdődaganat jelét ne mutassa, jelenleg is dohányozzon (vagy 10 éven belül szokott le a dohányzásról), élete során 25 éven át napi 1 csomag cigarettát elszívott, az elmúlt 24 hónapban nem vett részt mellkas-CT-vizsgálaton, és 5 éven belül nem volt daganatos megbetegedése, tüdőműtéte.

– Amennyiben bárkinek van olyan ötven évesnél idősebb ismerőse, rokona, aki hosszú ideje dohányzik, javasolja neki, hogy a saját biztonsága érdekében vegyen részt ezen az egyszerű, ingyenes vizsgálaton!

Kérjen időpontot!

A programban az alacsony dózisú CT-n túl kiegészítő vizsgálatként fluid biopsziát is végezhetnek az ebbe beleegyező pácienseknél bizonyos, a szűrést később kiegészítő tumormarker-vizsgálatok érdekében. A program célja a korai stádiumban felfedezett esetek számát és a jelenlegi 17 százalékos operabilitási rátát növelni, ezzel is csökkenteni a mortalitást, azaz a tüdőrák miatti halálozást.

A vizsgálatot a JAOK CT-laboratóriumában (sebészeti tömb, földszint) munkanapokon végzik el 14 és 15 óra között. A vizsgálathoz időpont-egyeztetés szükséges! Előjegyzés kérhető Ajler Attiláné koordinátortól – hétfőn, kedden és szerdán 8 és 9 óra között – a 20/665-2382-es telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában