Faültetés

2021.08.27. 20:00

Egészséges gyümölcs a fáról

A szabadgyökerű szilvafacsemetét ősszel érdemes elültetni – vélekedik a szakember.

TG

Egy szilvafa átlagos termésmennyisége negyven-ötven kilogramm

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Fotó: Lehoczky Péter

– Ha azon gondolkozunk, ősszel milyen fát ültessünk a gyümölcsöskertünkbe, semmiképpen ne feledkezzünk meg a közkedvelt szilváról – hívja fel a figyelmet a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője. Kohán Márk szerint árudájukból is sokan visznek haza szilvafacsemetéket.

Függ a céljainktól

– A választás soha nem könnyű, mivel az őszi ültetési szezonban általában tizenöt-húsz fajta közül választhatnak a vásárlóink. Azt, hogy melyiket válasszuk, nagyban befolyásolja majd a későbbi felhasználási cél. A nagyobb, gömbölyűbb gyümölcsöket termő fajtákat általában friss fogyasztásra vesszük, a kisebbeket használjuk fel a konyhában, mondjuk a szilvás gombócba vagy egyéb süteményekbe – tudtuk meg a szakembertől, aki beszélt általánosságban magáról a szilváról is.

Elmondta: a szilva a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcs. Amikor erről a gyümölcsről beszélünk, Kohán Márk szerint mindenkinek a liláskék, viaszos héjú fajták jutnak az eszébe, pedig a szilvának vannak éretten is zöldes, pirosas, sárgás változatai is. Magyarországon az átlagos szilvafogyasztás évi hat-hét kilogramm. Ha azt nézzük, hogy egy kifejlett szilvafa átlagos termésmennyisége negyven-ötven kilogramm, akkor egy fa hét-nyolc ember éves fogyasztását fedezheti.

– A szilva szedésekor, illetve vásárlásakor érdemes figyelni a következőkre. Az érett szilvát mindig fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, amely védi a kiszáradástól, és egyben a frissesség garanciája. A kellően érett gyümölcs héja keményebb vagy puhább, de minden esetben feszes, fényes, élénk színű. A szilva szedés után hajlamos az utóérésre, így ha van rá lehetőségünk, inkább hűtve tároljuk fogyasztásig – fogalmazott a Klorofill Kertészeti Áruda vezetője, aki beszélt az ültetésről is.

Bőségesen locsoljuk

– A szabadgyökerű szilvafacsemetét ősszel érdemes elültetni, a konténereseket pedig tavasztól őszig helyezhetjük el a kertben. Már a facsemete hazahozatala előtt érdemes kiválasztani a fa helyét, és előkészíteni az ültetőgödröt. A hely kiválasztásánál figyelni kell a napfényigényére és a leendő fa méretével is számolni kell. A gödör aljára érdemes szerves trágyát tenni, amit földdel el kell keverni, hogy közvetlenül ne érintkezzen a trágya a gyökerekkel. Ültetés közben bőségesen locsoljuk meg a csemetét, majd az ültetés végén szintén. Alapvetően a szilva nem igényel nagy gondozást, de ahhoz, hogy a szilva betegségeit megelőzzük, a kártevők távol tartása érdekében javasolt a kora tavaszi lemosó permetezés – sorolta Kohán Márk.

Miért egészséges?

Remek vitamin és ásványianyag-forrás; segíti az emésztőrendszer működését; jó szomjoltó; étvágyfokozó; serkenti az idegrendszert; védi a szív- és érrendszert; a koleszterinszintet stabilizálja; csökkenti a diabétesz kockázatát; magas antioxidáns-tartalmú; remek vízhajtó; diétához is kiváló; segít kontrollálni a vérnyomást; javítja a csontok egészségét; jó a szemnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában