Nyírtelek

2021.08.24. 07:00

Emberszerető és engedelmes a népszerű kutyafajta

Napjaink egyik legnépszerűbb kutyafajtája a labrador retriever, a legfontosabb jellemzőiről egy tenyésztőt kérdeztünk.

VNA

A labrador retrieverek könnyen elvarázsolják az embert

Fotó: Happyscute Labrador Kennel

A labrador retrieverek könnyen elvarázsolják a kutyabarátokat kedvességükkel és intelligenciájukkal, azonban nem árt kicsit közelebbről megismerni a fajta jellegzetességeit, mielőtt kiválasztjuk új családi kedvencnek. Tudnunk kell, hogy az ebnek milyen nagy a mozgásigénye, milyen típusú tartást igényel, és milyen betegségek alakulhatnak ki nála.

A labradorok legfontosabb jellemzőiről és fajtaérdekességeiről Tátrainé Felleg Zsuzsával, a nyírteleki Happyscute Labrador Kennel tenyésztőjével beszélgettünk.

– Egy nagyon nyugodt és emberszerető fajta, amely rendkívül engedelmes, így szinte bárhová magunkkal vihetjük – mondta el lapunknak a labrador retrieverekről Tátrainé Felleg Zsuzsa, a nyírteleki Happyscute Labrador Kennel tenyésztője.

– Nagyon kedves, nyitott kutyus. Soha nem agresszív, sem emberrel, sem pedig állattal, ezért kitűnően alkalmas rá, hogy más házi kedvencekkel együtt tartsuk: nekünk is van két cicánk, valamint papagájunk is, a kutyáink pedig nagyon jól kijönnek velük.

Nagyon okos

A tenyésztő hozzátette: a fajta kedvessége és engedelmessége hatalmas ragaszkodással jár. A labradorok életében az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb időt tudják a gazdi mellett tölteni. Bármennyire is vonzanak minket a labradorok, ha az életstílusunk nem engedi meg, hogy mindennap foglalkozzunk az állattal, akkor nem nekünk valók. A szakember szerint ez a fajta nem olyan, amely akár egész nap jól elvan magának egy kennelben.

Ezt a fajtát eredetileg vadászkutyának tenyésztették, az ebből fakadó jellemzőket pedig máig őrzi.

– Szüksége van rá, hogy feladatokat kapjon, szellemileg és fizikailag is lefárasszuk – emelte ki Tátrainé Felleg Zsuzsa. – Nagyon sokszor alkalmazzák segítőkutyának is, legyen szó vakvezetésről, rohamjelzésről vagy terápiáról. Nemhiába, hiszen nagyon alkalmazkodó és könnyen tanítható, az egyik legokosabb ebfajta. Dorka, a fekete színű labradorunk is terápiás kutya, az Aura Segítő Kutya Alapítványnál vagyunk önkéntesek. Sokan már akkor beléjük szeretnek, amikor csak egyetleneggyel találkoznak, hiszen barátságos jelleme és intelligenciája miatt nagyon hamar a szívükbe zárják az emberek.

Imád úszni

A labrador retrievereket fekete, sárga és barna színben találjuk meg a kennelekben – érdekesség, hogy bár napjainkban talán a sárga bundájúak a legismertebbek, igazából a fekete volt az „eredeti”. Több változatuk is van: a show típusúakat kifejezetten a kiállításokra tenyésztik, a valamivel nyurgább testfelépítésűeket munkakutyának használják, de vannak tenyésztők, akik inkább a kettő ötvözetére törekednek.

Egy legenda szerint a labrador retriever az újfundlandi és a vidra kereszteződéséből alakult ki – persze ez nem igaz, de mint ahogy Zsuzsától megtudtuk, nem véletlenül alakult ki ez a mítosz.

Ennek a fajtának a nevében is benne van az egyik kedvenc elfoglaltsága: az angol retry szó ugyanis arra utal, hogy ez a kutya mindent visszahoz.

– Annak idején a vízből hozta ki az apróvadat a gazdáinak. Imádnak úszni, már így születnek: mi is azt tapasztaltuk, hogy szinte ki sem nyílik a szemük, de máris megragadnak minden lehetőséget a lubickolásra, képesek még a nekik kiöntött ivóvízbe is belemászni és kifürödni. Tavaly a legkisebb kedvencünket három hónaposan vittük el egy kutyaúsztatóba, és azonnal belevetette magát a vízbe. A gazdiknak így azt tanácsolom, hogy amikor csak tehetik, vigyék el az ebet egy kis pancsolásra. A labradorok csak örülni fognak, hogy úton lehetnek, hiszen igazi családi kutyák, és akkor boldogok, ha emberek közelében lehetnek – tette hozzá a tenyésztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában