Nyíregyháza

2021.08.01. 11:30

Nyíregyházán járt a gyermekkönyvíró

Hajdú Katalin meséiben a jóság, a szeretet, egymás megbecsülése kapja a főszerepet.

MML

Hajdú Katalin Nyíregyházán a könyvtárban, a legutolsó két könyvével

Fotó: Sipeki Péter

Vendégségbe érkezett a napokban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba Hajdú Katalin gyermekkönyv­író. Az írónő nem érkezett üres kézzel, ugyanis az intézménynek elhozta a tavaly megjelent Varázslat és az idén kiadott Rút és Hel című könyveinek példányait.

A kiadványok átadása után kértük meg arra, hogy beszéljen életéről és munkásságáról.

A legfontosabb értékek

– Nyíregyházán végeztem el a tanárképző főiskolát, majd később Budapesten a Külkereskedelmi Főiskolán médiaismeretet tanultam. Tizenhárom évesen írtam egy regényt, a meseírói munkásságom mégis a 2008-as válság idején kezdődött. A meséim az örök emberi értékekről, valamint a természet és az állatvilág szeretetéről és ­védelméről szólnak. A fia­talok lelkivilága közel áll ­hozzám, hiszen egyrészt tanítottam iskolában, másrészt én is felneveltem két gyermeket.

– Belső késztetést érzek arra, hogy a meséimen keresztül elmondhassam az ifjabb generációk tagjainak: modern világunkban és mindennapi életünkben nem az anyagi jólét a legfontosabb szempont, sokkal többet jelentő érték a jóság, a szeretet és egymás megbecsülése. Úgy gondolom, hogy erkölcsi kérdésekről is lehet játékos formában, humorral írni – mondta az írónő, akinek korábban már megjelentek a Sárkányhegedű, a Boldogságcseppek és a Tündértánc című kötetei.

Négy forrás segít

Az alkotói munkafolyamatról a következőket árulta el érdeklődésünkre:

Négy forrásból merítek ihletet. Az első a természet iránti szeretet, a táj szépsége mindig magával ragad.

– A meséim is visszatükrözik a természet szeretetét, védelmét. Nagy hatással vannak rám az olvasmányélményeim is. Úgy érzem, amit olvasok, azzá válok. Az olvasottakat átgondolom, újraalkotom, s valamilyen módon beépülnek az írásaimba. A harmadik ihletforrás az állatok világa. Nekem is van egy kutyám, szívesen foglalkozom vele. Fontos az állatokkal kialakított kapcsolat, viszonoznunk kell a szeretetüket, hűségüket. Véleményem szerint az ember jellemét meghatározza, ahogyan a gyengébbekkel, védtelenekkel bánik.

– Végül, de nem utolsósorban sokat jelentenek azok a belföldi és külföldi utazások, amiket a gyermekeimmel együtt tettem meg. Egy-egy ilyen utazás során számos élmény, impulzus megérint, s ezeket ki kell írnom magamból. Igaz, a gyermekeim felnőttek, de mind a mai napig kérik, ha együtt vagyunk, meséljek nekik. Kérésüknek örömmel teszek eleget, hiszen ez azt jelzi, mind a mai napig kötődnek a családi fészek melegéhez és csodálatos világához, s bízom benne, hogy ez a kötődés örök.

– Természetesen már tervezem a következő könyvemet is, amiben a felelős állattartásról szeretném elmondani a gondolataimat a gyermekeknek. Fontos, hogy megérezzék azt a nagy felelősséget, amit magukra vállalnak egy-egy kisállat befogadásával. Minderről állatorvosokkal is szeretnék beszélgetni, s az elmondottakat is beépíteném majd az új könyvembe.

Érzések a rajzokban is

– A korábbi könyveimnek az illusztrátora a nagybátyám, Hajdú Sándor amatőr festőművész. Bár már idős alkotóművész, mégis átérzi a gyermekek lelkivilágát, rajzaiban kifejezi a gyermekek érzéseit. Remélem, az új könyvem illusztrációit is vállalja majd. Azok, akik érdeklődnek a mesekönyveim iránt, a honlapomon olvashatnak bővebben róluk – tette hozzá Hajdú Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában