Bánkirobot

2021.08.12. 07:00

Ezzel a fejlesztéssel oldanák meg Nyíregyházán a szálló por gondot

Workshopokkal és képzésekkel is közelebb hozzák a technológiát az emberekhez.

MI

Szemléletformálásra van szükség: az egyesület diákoknak és tanároknak is szervez programokat

Fotó: Bánkirobot

– Az országnak kiváló mérnökökre van szüksége, ők lennének a „piramis csúcsai”, de ehhez a piramis alapját is meg kell teremteni – árulta el lapunknak Zsigó Zsolt, a Draken Technológia Transzfer Egyesület egyik alapítója. Az egyesület főként egykori bánkisokból verbuválódott, akiknek kiemelt célja az oktatás, valamint a technológia és a tudomány népszerűsítése a fiatalok körében.

Átalakulnak a szakmák

– Sajnos, világszinten tapasztalható, hogy a természettudományoktól elfordultak a fiatalok. Mi megpróbáljuk a ma még misztikus ködbe burkolózó technológiákat emberközelibbé tenni. A jövőben egyes szakmák óriási átalakuláson eshetnek át, például a 3D nyomtatásnak köszönhetően bizonyos prototípusokat nem esztergálni, hanem nyomtatni fognak. Budapesten már vannak úgynevezett black factoryk, ahol még világításra sincs szükség, hiszen robotok dolgoznak. Nem emberek tömegei látják el a feladatokat, hanem a gépek, amik munkáját néhány jól képzett technikus felügyeli.

– A Bánki-iskolában is van mechatronika szak, de sok szülő nem is tudja, mit takar ez pontosan. Ennek keretében olyan szakembereket képezhetünk, akik gépészként és elektronikai szakemberként is támogatják az üzemek működését – ismertette a jövő kihívásait Zsigó Zsolt, hozzátéve: egyfajta frázissá vált a mondat, hogy öt éven belül több olyan szakma lesz, aminek ma még a nevét sem tudjuk.

– Sokan nehezen hiszik el, hogy pillanatok alatt megszűnhetnek bizonyos szakmák, pedig ez nem új keletű folyamat. Gondoljunk csak bele: amikor Gutenberg feltalálta a könyvnyomtatást, több ezer kódexmásoló munkája vált fölöslegessé – hangsúlyozta.

Ladik Szabolcs, az egyesület vezetője kérdésünkre elmondta, ma már nem csupán a Bánki Donát Műszaki Technikumban népszerű a robotika, a Zrínyi Ilona Gimnázium kérésére ugyanis a zrínyis diákok is megismerkedhetnek a technológiával egy szakkör keretében.

– A diákok nagyon lelkesek, és bár van lemorzsolódás, a legfontosabb célunk, hogy támogassuk a tehetséges fiatalokat. Mindehhez anyagi háttérre is szükség van, ezért a workshopok, szakkörök mellett fizetős képzéseink is vannak, ahol a robotikával, programozással, az elektronika alapjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők – tudtuk meg Ladik Szabolcstól.

Az egyesület több cég munkáját is segíti, a tudományok közötti átmenetet képviselik, ugyanis csak kevesen tudják a robotikát, az elektronikát és mechanikát hatékonyan összekapcsolni.

– Egy uniós előírás miatt rengeteg megkeresést kapunk, ugyanis a nagyobb cégeknél szoftvervezérelt „villanyórát” kell alkalmazni, ami külön-külön méri a klíma, gyártósor és egyéb nagy berendezések fogyasztását – mondta Ladik Szabolcs.

Ahhoz, hogy a gyerekek megkedveljék a természettudományokat, egyfajta szemléletváltásra van szükség. Zsigó Zsolttól megtudtuk, néhány éve Budapesten volt egy Mérnökök óvodája nevű rendezvény, ahol a gyermekek életükben először forrasztópákával készítettek egy egyszerű takarítórobotot körömkeféből és egy villanymotorból.

Fókuszban az alkotópedagógia

– Az utóbbi időben megváltozott a szülői magatartás: sokan nem engedik, hogy gyermekeik általuk veszélyesnek ítélt dolgokat csináljanak, de felügyelet mellett nagyon érdekes minirobotokat állítottak elő a gyerekek. A kisebbek finommotoros készségeivel egyre több probléma van, több szakember is felhívta már a figyelmet, mennyire fontos ennek a fejlesztése – hangsúlyozta Zsigó Zsolt, aki szerint a tudományok és a technológia népszerűsítéséhez a tanárok módszertanán is változtatni kell.

– Az alkotópedagógia egyre népszerűbb irányzat. A gyerekeknek a Bánkirobotnál és az egyesületnél sosem külön tanítjuk a fizikát vagy a robotikát, ugyanis ha valaki egy eszközt fejleszt, e területeket ismernie kell. A részektől haladunk az egész felé, ami óriási feladat, de már vannak kisebb eredményeink. Két éve volt Nyíregyházán egy Klimaton nevű program, ahol összegyűltek a természettudományok iránt érdeklődő diákok. Véleményem szerint több ilyen rendezvényre van szükség – emelte ki Zsigó Zsolt, akitől azt is megtudtuk, az egyesület egy fejlesztéssel szeretné ­megoldani a megyeszékhelyen a szálló por okozta problémát.

– Egy mobil mérőrendszert hozunk majd létre, ami akár autóbuszokra is felszerelhető, és megmutatja, hol a legnagyobb a szennyezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában