RabócsiRing

2021.08.27. 07:00

Ingyenes tréning a motorosok biztonságáért Máriapócson

A képzésen az érdeklődők megtanulhatják, hogy oldják meg a veszélyes szituációkat.

MI

A tréningen elméleti és gyakorlati feladatokat oldanak meg a résztvevők

Fotó: HUMDA

A közlekedési balesetek számának csökkentését és a motorosok tudásának bővítését célozza meg a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. közlekedésbiztonsági napja, melynek harmadik állomása szeptember 5-én lesz a máriapócsi RabócsiRingen.

– A közlekedésbiztonsági napok helyszíneinek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az ország nyugati, középső és keleti régiójában is legyen program, és a távolság

ne riassza el az érdeklődőket – mondta el Lázár László, az ügynökség kommunikációs igazgatója. Hozzátette: fontos céljuk, hogy a jövőben minél több, a máriapócsihoz hasonló vezetéstechnikai pálya épüljön az országban.

A Máriapócs melletti RabócsiRingen szervezi meg szeptember 5-én harmadik, egyben idei utolsó motoros közlekedésbiztonsági napját a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. Nemcsak a keleti régióból, hanem az ország minden részéről várják a látogatókat a rendezvényre. Lázár László, az ügynökség kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, a Hungaroringen szervezett első közlekedésbiztonsági napon közel 400 motoros vett részt, s az érdeklődést remekül példázza, hogy a program kihirdetése után három órával az összes hely betelt a regisztrációs felületen.

Megelőzhetők a balesetek

– A közlekedés biztonsága szemléletformáló kampányokkal javítható, e gondolatébresztők viszont nem biztos, hogy eljutnak az emberekhez. A másik mód a közlekedők képzése, amivel ideális esetben rengeteg balesetet megelőzhetünk. A motorosoknak elméleti képzést tartunk, ami nagyrészt az elsősegélynyújtásra vonatkozik. Az érdeklődők az Országos Baleset-megelőzési Bizottság szakembereinek segítségével sajátíthatják el, hogyan lássák el a sérülteket – tudtuk meg a kommunikációs igazgatótól, aki az ingyenes képzés gyakorlati részéről is mesélt.

Kifejtette: a vészfékezést, akadályok kikerülését és a sorban előrehaladást gyakorolhatják a motorosok, méghozzá szakértő instruktorok koordinálásával.

– Az első eseményünk után néhány héttel kaptunk egy üzenetet az egyik résztvevőtől, melyben arról számolt be, hogy a közlekedésbiztonsági napon tanultakat alkalmaznia kellett a közúton is, és az ismereteinek hála, elkerült egy súlyos balesetet. Ez egy remek visszajelzés a munkánkról, s mindenkit arra biztatunk, vegyen részt az ingyenes képzésen – hangsúlyozta Lázár László.

Előtérben az edukáció

– A gyakorlati feladatok segítenek abban, hogy magabiztosan oldják meg a motorosok a veszélyes közlekedési szituációkat, továbbá rávilágíthatnak az egyes tudásbeli hiányosságokra is. Azt se felejtsük el, hogy a motorosoknál nincs karosszéria, ami védelmet nyújtana egy balesetnél. Tavaly nagyon alacsony volt a közúti balesetek száma, de ez nagyban a pandémiának köszönhető. Viszont jó lenne, ha ezt a rekordalacsony szintet sikerülne megtartani, esetleg még lejjebb szorítani. Az EU egyik célja, hogy 2050-re senki ne haljon meg közúti balesetben, 2030-ra pedig felére csökkenjen a balesetek száma. Az 5–29 évesek a legveszélyeztetettebb korosztály, ezért kiemelt figyelmet fordítunk az edukációra. Mindezt már általános iskolában el kell kezdeni, ezért indítottunk egy országjáró programot Kids Road Safety néven, ami szeptember 6-án érkezik Nyíregyházára. Az alsó tagozatosok osztályfőnöki óra keretében ellátogathatnak a felépített KRESZ-pályára és edukációs központba, ahol olyan ismereteket szerezhetnek, amik biztonságossá teszik a mindennapi közlekedésüket. Az uniós célok eléréséhez ez nagyon fontos, hiszen a jelenlegi kisis­kolások lesznek a jövő közlekedői – hívta fel a figyelmet Lázár László.

A rendezvényről Rabócsi Tibort, a RabócsiRing ügyvezető tulajdonosát is megkérdeztük. Elmondta, az idén 25 éves pálya már régóta a hatóságok vizsgabázisául is szolgál, és a négy szakág – ralikrossz, drift, gokart és a motor – mellett vezetéstechnikai képzésük is van.

Biztonságos körülmények

– A közlekedés veszélyes üzem, és sajnos vezetéstechnikai pálya nincs sok az országban, pedig óriási szükség lenne rájuk. A rendezvényen a motorosoké lesz a terep, de a folyamatosan induló tréningeken az autósok is biztonságos körülmények között, profi instruktorok segítségével bővíthetik tudásukat. A résztvevők is gyakran meglepődnek, mennyit tanulhatnak egy-egy képzésen, ráadásul a pálya lehetővé teszi, hogy „büntetlenül”, sérülés nélkül gyakorolhassák a veszélyes szituációk kezelését – emelte ki Rabócsi Tibor. Hangsúlyozta, a rántópaddal is felszerelt vizes pályán megtapasztalhatják a sofőrök, milyen, amikor felúszik az autó, s erre egyedülálló módon akár száz kilométeres sebességgel is van lehetőség.

A máriapócsi vezetéstechnikai pályán az aquaplaning jelenségét is megtapasztalhatják a sofőrök | Fotó: Janics Attila

– Nagyon fontos, hogy a résztvevők saját járművel érkezzenek hozzánk, hiszen az a legfontosabb, hogy az autójukat vagy motorjukat magabiztosan uralják, és azt sem kell szégyellni, ha valakinek csak kisebb kategóriás a kocsija. Rengeteg visszajelzést kapunk arról, mennyire hasznos egy-egy ilyen tréning, és szinte mindenkinek hozzátehetünk valamit a tudásához, még a tapasztalt sofőrökéhez is – árulta el Rabócsi Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában