Az ország legfinomabb tortái

2021.08.22. 15:30

Nyíregyházán is megkóstolhatók a győztes alkotások!

A győztes alkotások számos cukrászdában megkóstolhatók.

SZA

– Mint minden évben, most is izgatottan vártam, milyen lesz az ország tortája – mondta lapunknak Görömbei Sándorné mestercukrász, a Görömbei Cukrászda tulajdonosa és hozzátette: nyitott az újdonságokra, és a kollégái is szeretik a kihívásokat, így ők minden esztendőben elkészítik az ország tortáját, ahogy az év cukormentes tortáját is.

Fotó: Ipartestület
Fotó: Ipartestület

– A vendégeink kíváncsiak a finom desszertekre, így amint lehet, megkóstolják ezeket, a legnépszerűbbek pedig folyamatosan szerepelnek a kínálatunkban. A megmérettetés, amit a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenötödik alkalommal rendezett meg, minden esztendőben egyedi megoldásokkal örvendezteti meg a szakmát, és ez a mostani versenyre különösen igaz. Magyarország tortája ugyanis – Fodor Sándor budapesti cukrász alkotása – napraforgót is tartalmaz, ami Görömbei Sándorné szerint egyáltalán nem gyakori, sőt! – A csokoládés, ropogós talpon, pirított napraforgó-őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző rétegek, így a vilmoskörtemousse, a zselé és a mézes-joghurtos ­mousse, a tortát habcsók szirmok díszítik. Az ízek és összetevők remekül kiegészítik egymást, tökéletes összhangot alkotva.

Az év cukormentes tortája a tápiószecsődi Füredi Krisztián alkotása lett: a Beszterce rózsája alapja egy diós-barackos, mandulaliszttel és barackmagliszttel készült felvert tészta. A textúrák között a sárgabarack megjelenik mousse és zselé formájában is, friss íze harmonizál a dióval és a fehércsokoládéval.

Túlságosan bonyolultak

A szeptemberi vadászati és természeti világkiállítás tiszteletére az ipartestület az idén meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, melyet ugyancsak Füredi Krisztián nyert meg.

– A Nimród tésztája testesebb, mint az előző két tortáé, az ízvilága az őszt és az erdők világát idézi – mondja Görömbei Sándorné.

– Harmonikusan ötvözi a bogyós erdei gyümölcsöket, a feketeribizlit és a gesztenyét. A kakaós tésztára helyezett rétegeket vaníliamousse veszi körbe, a cukrász pedig a vadászok ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába, amiről a csodálatos természet jut az eszünkbe – teszi hozzá a szakember, aki azt tapasztalja, hogy mivel ezek a torták túlságosan bonyolultak, ezért a háziasszonyok otthon nem próbálják meg megsütni.

– A tészták, a mousse-ok, zselék elkészítése nem egyszerű, ahogy a ropogós részek és a díszítés is szaktudást igényel, ráadásul az összetevőket grammra pontosan kell kimérni, hogy a végeredmény tökéletes legyen. De emiatt senkinek sem kell aggódnia, hiszen augusztus 20-ától az ország több száz pontján, így a Görömbei cukrászdában is megkóstolhatók a győztes alkotások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában