Kenyér

2021.08.21. 11:07

Rozslisztből készült a győztes

Az ünnep tiszteletére a kenyerek is megmérkőztek.

SZA

Forrás: szövetség

Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is, ennek tiszteletére tizedszer hirdette meg szakmai versenyét a Magyar Pékszövetség, melynek célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, s hogy a hagyományos kenyerek mellett az igényeknek megfelelő termékekkel gazdagodjon egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka – az idei megmérettetésről Lakatos Tibor, a szövetség alelnöke, a Vela Pékség tulajdonosa mesélt lapunknak.

Adalékanyag nélkül

– Ezúttal is két kategóriában mérkőzhettek a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategóriában és az innovatív kategóriában. Korábban kötelező volt a hozzáadott élesztő használata, most erről szabadon dönthettek a pékek, de a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait természetesen be kellett tartaniuk, és nem használhattak semmilyen adalékanyagot.

– A Szent István-napi kenyér kategóriában csak kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készült termékekkel lehetett indulni. Az innovatív kategóriában a versenyzők főként a technológiai kihívásokra, valamint az egészségtudatosságra helyezték a hangsúlyt, és túlnyomórészt kovászos technológiával készült kenyereket neveztek.

Sűrű, jó zamatú

– Összesen 47 kenyér versenyzett, ezek közül a zsűri döntése alapján 7–7 jutott a döntőbe. A termékekre a lágyabb, harmonikusabb ízek voltak jellemzőek, előtérbe kerültek a gyümölcsök, a zöldségek, a magvak, s a burgonya. A Szent István-napi kenyér címet a solymári Hel Pékség terméke nyerte: a Solymár gyöngye 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készülő, sűrű, jó zamatú kenyér. Az Év Innovatív Kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműveskenyere lett, ami késleltetett kelesztéssel, vadkovászszal készül – mondta Lakatos Tibor és hozzátette: a nagyközönség pénteken a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatta meg először a győztes termékeket, amelyek természetesen immár az ország számos pontján elérhetőek.

– A szövetséggel szerződést kötött pékségek megkapták a gyártásra vonatkozó előírásokat, amiket szigorúan be kell tartani. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapja, aki az idei Szent István-napi kenyeret vagy az innovatív kenyeret megkóstolja – e termékeket a Vela Pékség üzleteiben augusztus 21-étől árusítják.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában