Nyírbátor

2021.08.29. 07:00

Világbajnok lett a csapattal a fiatal nyírbátori horgász

Egyéniben a második helyet szerezte meg a nyírbátori Vadon Roland.

MML

Vadon Roland a verseny közben

Fotó: MOHOSZ

Jutott a dicsőségből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is arról az ifjúsági világbajnokságról, amit a közelmúltban rendeztek meg Kenderes-Bánhalma térségében a Nagykunsági-főcsatornán. Mint már beszámoltunk róla, a 15 éves utánpótlás kategóriában a magyar csapat aranyérmet szerzett, s ennek a válogatottnak tagja volt a Nyírbátorban élő Vadon Roland is, aki egyéniben szintén dobogóra állhatott: az ezüst­érmet szerezte meg.

Könnyen felakad az úszó

– Tavaly a vírusjárvány miatt elmaradt az ifjúsági világbajnokság, így az U15-ös kategóriában még a most 16 esztendős fiatalok is indulhattak – tájékoztatta lapunkat Vadon Ferenc, Roland édesapja. – Az elmúlt három évben az országos bajnokságot a Nagykunsági-főcsatornán rendezték meg, így a magyar versenyzők sok-sok tapasztalattal rendelkeztek. Hallottam olyan véleményt is, hogy ezt a magyar csapatot csak egy másik magyar csapat verhette volna meg. Az biztos, hogy jó szakmai háttér foglalkozott a fiúkkal Magyar Szilárd és Tímár Gábor személyében.

Természetesen Rolandot is megkértük, hogy elevenítse fel olvasóinknak a világbajnokság eseményeit. – Nagy inspirációt jelentett hazai pályán versenyezni, éppen ezért úgy készültünk, hogy szeretnénk megnyerni ezt a versenyt. Mivel jól ismertük a verseny helyszínét, megegyeztünk abban, hogy mind a négyen egyforma etetőanyagot és egyforma csalit használunk – mesélte Roland.

– Bár ismerős volt a főcsatorna, mégis nehéz verseny várt ránk, hiszen folydogáló vízről volt szó, s más taktikát igényelt, mintha tavon horgásznánk. Kevés hal van a csatornában, nehéz megfogni a pikkelyeseket, ráadásul a part szélén sok az akadó.

– Mivel a víz mozgásban van, nagyon kell ügyelni arra is, hol szórjuk be az etetőanyagot, s a víz folyása miatt folyamatosan kontrollálni kell az úszót, nem szabad egy pillanatra sem félrenézni, mert felakadhat. Éppen ezért nagy koncentrációra volt szükség. Főleg 30–80 dekagrammos dévérkeszegeket, vörösszárnyú keszegeket és törpeharcsákat fogtam. A társaimnak sikerült megakasztaniuk 1–1,5 kilogrammos balinokat is, szerintem ezeknek köszönhettük végül a sikert.

Sok gyakorlás és tapasztalat

Az időjárás vajon mennyire segítette vagy hátráltatta a versenyt? – kérdeztük a Báthori István Gimnázium szeptembertől 10. osztályos diákját.

– Az első napon – ez egy péntekre esett – erős szél volt, nagyon megnehezítette a horgászatot. Másnap sokkal jobb időjárás köszöntött ránk, akkor meg már nagyon meleg volt. Napernyő alatt horgászhattunk, úgy elviselhetőbb volt a hőség – magyarázta a fiatal horgász, aki azt is elárulta, miért szereti a versenyzést.

– Nagy kihívásnak érzem, hogy megkeressem és megfogjam a halakat. Arra törekszem minden versenyen, hogy minél jobb helyen végezhessek. A sikerhez a tudás mellett kell sok gyakorlás, tapasztalat és maximális koncentráció is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában