Nyíregyháza

2021.09.21. 20:00

Az öregség nem betegség

Az idén is folytatódik az Idősek Akadémiája előadássorozat a megyeszékhelyen.

JG

A rendszeres mozgással idős korban is tehetünk egészségünkért | Illusztráció: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Mindig is a nagyszülői korban lévők kiváltsága volt, hogy elmondják a fiatalabbaknak, az öregség nem betegség, hanem egy állapot, hogy aztán szépkorúvá válásukkor ők adják tovább ezt a bölcsességet az utánuk jövő generációknak.

Kronológiai és biológiai kor

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ és az Idősekért és Fogyatékosokért Jószolgálat Alapítvány által szervezett Idősek Akadémiája programsorozatnak ez volt az egyik témája. Az Őz utcai Nappali Ellátó Centrumban megrendezett programon dr. Papp Katalin, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának főiskolai docense volt az előadó.

– Magyarországon ma 1,8 millió 60 év feletti ember él és ez a szám egyre csak nő – mondta dr. Papp Katalin. – Azonban ahányan vagyunk, annyiféleképpen öregszünk. Az embernek van egy kronológiai kora, ami a születéstől datálódik és egy biológiai kora, ami az egyén szervezetének állapotát mutatja. Rengeteg múlik azon, hol élünk, milyen társadalmi környezetben, milyen munkát végzünk, milyen tapasztalatokat élünk meg.

A rendszeres mozgással idős korban is tehetünk egészségünkért | Illusztráció: AFP

– Azt tudomásul kell vennünk, ha tetszik, ha nem, már a fogantatásunk pillanatától öregszünk, csak az nem mindegy, hogy milyen minőségben – folytatta a főiskolai docens. – Sajnos nagyon keveset gondolunk arra, hogy minket is utol fog érni az öregedés, ezért ha fiatalabb éveinkben nem élünk elég tudatosan és nem figyelünk oda az egészségünkre, akkor annak idősebb korunkban láthatjuk majd a kárát.

Csökken a teljesítőképesség

Az előadó felsorolta, milyen külső és belső változásokra kell felkészülnünk az évek előrehaladtával. Ahogy a szervezet öregszik, úgy romlik a teljesítőképesség is. Görnyedtebb lesz a testtartás, rugalmatlanabbá válik a bőr, az érzékszervek is vesztenek élességükből, csökkenhet a hallás, a látás, az ízlelés képessége.

– Nagyon fontos, hogy a bőrünkre idős korban is fokozottan figyeljünk oda – hívta fel a figyelmet dr. Papp Katalin. – Ez a szervezetünk első számú védelmi rendszere, érdemes A-vitamin alapú krémekkel folyamatosan kene­getni, hogy a rugalmassága minél tovább megmaradjon.

– Nem szabad egyetlen apró jelet sem elhanyagolni. Bármi változást észlelünk magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Lehet, hogy amit tapasztalunk, az csak természetes következménye az idősödésnek, de lehet egy komolyabb betegség tünete, amelyet ha időben diagnosztizálnak, akkor nagyon jó az esélye a gyógyulásnak. Vigyázzunk magunkra, hogy az öregkorunk is boldog legyen – mondta az Egészségügyi Kar főiskolai docense.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában