Nyíregyháza

2021.09.10. 16:31

Kié lesz a legjobb pálinka?

Minden tételt egymástól függetlenül három szakértő bíráló minősít.

GB

Nagy munkában vannak a bírálók a Korona Hotel báltermében Nyíregyházán, ahol az Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Versenyre (OPV) benevezett háromszáz pálinkamintát minősítik szerdától három napon keresztül. Abba, hogy milyen szakmai követelmények mentén szervezhető meg egy ilyen rangos viadal, Béli Géza, a versenyt szervező Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) alelnöke, az OPV szakmai vezetője enged bepillantást.

– A nevezett tételeket először a Nébih vegyvizsgálatnak veti alá, ezt követi az érzékszervi vizsgálat. Minden egyes tételt egymástól függetlenül három szakértő bíráló minősít, öt jellemző alapján: az adott pálinka íz- és illattisztasága, íz- és illatkaraktere, valamint a harmóniája. A három minősítést – eltérő vélemények alapján másik két bíráló bevonásával – a médiumelv alapján vetjük össze, és állapítjuk meg az adott tétel végleges minősítését: ez arany, ezüst vagy bronz lehet. Néhány esetben előfordul, hogy a tétel minősége nem éri el a kívánt bronz szintet, ezek nem kapnak kielégítő minősítést. Az alapminősítés után alkategóriánként az arany minősítésű termékekből kiválasztják a kategóriagyőzteseket, más néven a champion díjasokat, s a kategóriagyőztesek közül kerül ki Magyarország legjobb pálinkája, mint az adott év legjobb pálinkája.

Hozzáértő közönség

Szokolics Ákos, a PNT marketingtevékenységért is felelős alelnöke az OPV esetében újdonságnak számító „Pálinkázz okosan!” felhívás mögött húzódó szándékról mesélt lapunknak.

– Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról, trendekről. Az elért eredmények, díjak a közönséget tájékoztatják arról, melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák. A nyíregyházi háromnapos mustrát különlegessé teszi, hogy az amatőr pálinkakedvelők is ízelítőt kaphatnak a bírálatból: megismerhetik az érzékszervi bírálat tematikáját, megtanulják, hogy lehet felismerni a tételek erényeit és esetleges hibáit, azaz belekóstolhatnak a pálinkabírák munkájába. Ugyanis mindhárom este nyíregyházi éttermekben tartottak/tartanak ingyenes, ám regisztrációhoz kötött pálinkakóstoló kurzusokat a Pálinka Nemzeti Tanács szakemberei.

Háromnapos pálinkamustra Nyíregyházán | Fotó: Pusztai Sándor

Az egyórás kurzusokat profi pálinkabírák tartják, a résztvevők többek között megtanulhatják, mi a különbség az elő- és az utópárlatos párlatok között, és megkóstolhatják az elmúlt évek díjnyertes pálinkáit is. A regisztráció feltétele egy, a PNT honlapján található kvíz (https://www.palinkanemzetitanacs.hu/hu/aktualitasok/115) helyes kitöltése, amely után a jelentkezőt e-mailben tájékoztatják a regisztráció sikeréről. A kurzuson huszan vehetnek részt, a létszámot a helyes válaszadók érkezési sorrendjében töltik fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában