kisállat

2021.09.13. 14:00

Maradjon egészséges a bunda!

A cica foltokban hulló szőre és a vakarózás élősködőkre vagy gombás fertőzésre is utalhat.

VNA

A macskatulajdonosoknak mindennapos látvány, ahogy kedvencük gondosan tisztogatja szép, fényes bundáját – azonban elfordulhat, hogy valamilyen okból szőrhiánnyal küzd kis­állatuk. Arról, hogy mindez mire utalhat, és mi a teendője ilyenkor a gazdinak, dr. Borsodi Károlyt, a Bo-Ka Vet Állatorvosi Rendelő állatorvosát kérdeztük.

Sok oka lehet

– Az egészséges cica rendszeresen tisztálkodik, a szőre és a füle tiszta és száraz, utóbbi nem váladékozik, és idegen anyagoktól mentes. A szőrén és a bőrén látható elváltozások felkeltik a betegség gyanúját – mondta el lapunknak a szakember. – Amikor a macska bundája fénytelen, száraz és töredezett, akkor az az A- és F-vitamin, valamint az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak hiányára utal. Olyan is előfordulhat, hogy az állat hátán egy csíkban zsíros és korpás a szőr: ez arra utal, hogy a cica bizony annyira elhízott, hogy mosakodásnál egyszerűen nem ér oda. Erre a problémára a diéta a megoldás.

– A foltos szőrhullást gombás bőrbetegség is okozhatja. Ezt gyógyszerekkel és speciális samponnal kezelhetjük, azonban nagyon fontos, hogy ilyenkor a többi kisállatunk se maradjon ki, hiszen ellenkező esetben könnyen visszafertőzhetik egymást – fűzte hozzá az állatorvos.

– A különböző hormonális betegségek, pajzsmirigyműködési zavarok, illetve az ivaros állatoknál a nemi hormonok zavara és az ivarszervek daganatos megbetegedése is állhat e mögött.

Kellemetlen allergia

A macska bundája az allergiát is megsínyli: a parlagfűre és a poratkára, illetve különböző takarmányokra – például a csirke- vagy sertéshús felhasználásával készült eledelekre – is lehet túlérzékeny. Kedvencünk ételallergiáját úgy lehet pontosítani, hogy nyolcvan napig csak hipoallergén tápot adunk a cicának, majd egyenként visszatérünk a régen adott eleségekre, és amelyiknél újra jelentkeznek a tünetek, az lesz a ludas – ekkor elkezdődhet a célzott gyógykezelés. A pollenérzékenység valamivel könnyebben beazonosítható, hiszen szezonálisan jelentkezik.

– Erőteljes szőrhullást a bolhák is okozhatnak, amikor a macska allergiás a bolha nyálára: ez ekcémás tünetekkel jár. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz, aki megállapítja, hogy pontosan milyen élősködő felelős a tünetekért, és annak megfelelően kezelést alkalmaz – tette hozzá dr. Borsodi Károly.

– A fül- és fejrühösségre akkor gyanakodhatunk, ha az állat nagyon sokat vakarja a fülét, melyből barnás színű törmelékek – vagyis elhalt bőrdarabkák hullanak. Hosszadalmas folyamat kigyógyítani ebből a macskát: ebben az esetben a gazdinak háromhetente kell vinnie kedvencét állatorvosi kezelésre, ez pedig akár három-négy hónapig is eltarthat – emelte ki a szakember.

– Sőt, egy alapos otthoni takarításra is szükség van, hogy a cica biztosan megszabaduljon ezektől a parazitáktól, melyek a padlószőnyegben, a parketta illesztései között vagy az állat fekhelyén is megbújhatnak. A fertőtlenítésből ne hagyjuk ki a kaparófát és a macskaodúkat sem. Gyakran találkozom olyan gazdikkal, akiknek több macskájuk van, és amíg az egyik szobacica, addig a másik szabadon jár-kel odakint. Ha a „kijárós” állat megbetegszik, a lakásban tartott társa is kapjon kezelést, különben újra és újra átadják egymásnak az élősködőket. Nem szabad elhanyagolni ezt a problémát, hiszen a rühösség olyan viszketést okoz, hogy az állat akár véresre vakarhatja magát. Ne feledjük: a cica szép bundája nem csupán esztétikai kérdés.

Borítókép: Ha túl sokat vakarja a fülét a macska, rühösségre gyanakodhatunk | Illusztráció: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában