Nagy a baj vagy sem?

2021.09.04. 11:46

Nem mindegy az iránya sem! Ezt jelentik a falon megjelenő különböző repedések!

Sokszor a repedések egyik napról a másikra jelennek meg a falakon. Nem csupán csúnya, sokszor ijesztő is a látvány...

Forrás: illusztráció / shutterstock

Nem csak felújítás után, de később, évekkel a munkálatok után is megjelenhetnek repedések a falon, és persze pánikba is esik tőlük az ember. Lakásokban is előfordulhat a probléma, de kertes házakban sokkal nagyobb az ijedtség; hiszen a lakók rögtön a legrosszabbra, vagyis arra gondolnak, hogy össze fog dőlni a ház... Ám a szakemberek szerint a többsége teljesen ártalmatlan; de azért nem árt az elővigyázatosság és az óvatosság.

Hajszálrepedések

A hajszálrepedések általában a rosszul elvégzett vakolás vagy festés miatt tűnnek fel a falakon, és nem az épület károsodását mutatják. Ezeket általában saját kezűleg is lehet javítani, de érdemes szakembert hívni, hogy a probléma okát megmondja, és szakszerűen végezze el a javításokat.

Gyakran víz hatására, például beázás után jelennek meg a repedések a falon; ez lehet beázás felülről, vagy egy kiadós esőzés után a falat áztató víz hatása. Kertes házaknál legtöbbször a rosszul elvezetett esővíz okozhat komoly problémákat: az esővíz befolyhat ugyanis az alaptest alá, ott üreget alakít ki, amibe az alap „beleesik.” Ez már súlyos problémát okozhat, érdemes inkább megelőzni a bajt: a fal mellől minél távolabb vezetni az esővizet, főképp az ereszcsatorna kivezetésénél. Ha egy falban futó cső eltörik, az látványos és súlyos gondot okoz, szinte azonnal.

Süllyedések

Vannak olyan esetek, amikor azért jelennek meg a repedések, mert a szomszéd telken építkezés kezdődik, vagy az utcában többször is elmennek nagy, nehéz járművek a ház előtt. Ilyenkor kisebb süllyedések keletkeznek, amik repedésekhez vezetnek a falakon. Szintén nagy problémát okozhat a rosszul kivitelezett építkezés, ami főleg az újabb házaknál mutatkozik meg repedések formájában. Hozzáépítésnél a sarkokban jelenhetnek meg vékony repedések, ami azt mutatja, hogy az új falat nem dolgozták össze rendesen a régivel; a két fal hőtágulása nem egyenlő mértékű, így a vakolat óhatatlanul megreped.

Nem mindegy az irány sem!

Nem mindegy a repedések iránya sem: a vízszintesek viszonylag ritkák, és legtöbbször szerkezeti hibát mutatnak. A nyílászárók sarkaitól 45 fokban induló repedések utalhatnak alapsüllyedésre is. Mindkét esetben célszerű statikust hívni, és szakvéleményt kérni, hogy mekkora a hiba; a szakember ad tanácsot a hiba elhárítására is. Bármilyen irányú is a repedés, komoly problémára utal, ha külső és belső falon is látható, vagy legalább egy centi mély. Ilyenkor is mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában