Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.23. 14:18

Templomtól templomig – két keréken

A testet megedzik, a lelket megsimogatják a kerékpáros örökségtúrák.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szakmai fórummal egybekötött kerékpártúrát szervezett csütörtökön. A konferencia helyszíne, illetve a túra kiindulópontja a nemrégiben újjávarázsolt vásárosnaményi Bereg Szíve Üdülőközpont volt. A fórum résztvevőit, illetve a vállalkozó szellemű bicajosokat Filep Sándor köszöntötte. Vásárosnamény polgármestere elmondta: a Bereg szívében igyekeznek úgy élni a mindennapokat, hogy „vért pumpáljanak” a térség vérkeringésébe.

– A kilencezres településünk közigazgatási területén négy folyó is található: a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr. Ennek vannak előnyei, ahogy hátrányai is, gondolok itt az áradásokra és az határon túlról érkező nagy mennyiségű szemétre, bár utóbbi összegyűjtésében, kiemelésében és kezelésében a néhány éve átadott tiszai hulladékmentesítő rendszer rengeteget segít – fogalmazott Filep Sándor, aki kiemelte, a régióban az elmúlt időszakban több kilométer hosszúságú töltéskorona kapott aszfaltot, ezzel lehetőséget teremtve a gondtalan kerékpározásra.

– Erre jött a remek kezdeményezés, hogy a kerékpározást összekössék a Felső-Tisza-vidéken található református templomok megtekintésével – tette hozzá a vásárosnaményi polgármester, majd kitért a szakmai fórum helyszínéül szolgáló Bereg Szíve Üdülőközpont felújítására is:

– Az üdülőközpont 300 millió forintból újult meg, új vizesblokkot kapott, épül egy új játszótér is a szomszédságában, és büszkén mondhatom, hogy a negyven új férőhellyel most már száz főt tud elszállásolni – sorolta Filep Sándor.

A csütörtöki rendezvényre meghívást kapott az Aktív Magyarországért program kormánybiztosa, Révész Máriusz is.

– Sajnos, az ország ezen része még mindig nincs rajta az emberek mentális térképén, ha a turizmus kerül a szóba, de mi azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon. A térségben 350 kilométernyi kerékpározható útszakasz van, ahol teljesen biztonságosan lehet tekerni – emelte ki Révész Máriusz, majd hozzátette, a Decathlon magyarországi üzleteiben is hozzáférhetőek lesznek azok a kiadványok, melyek az ország ezen szegletét, az itteni turisztikai lehetőségeket reklámozzák.

A kormánybiztos kitért a református egyházzal kötött megállapodásra, együttműködésre is.

– Összesen 430 millió forintból valósulhatnak meg a térségben azok a turisztikai és infrastrukturális fejlesztések, melyek érintik a református egyház épületeit, illetve a kerékpárutak mellett található pihenőpontokat is – közölte Révész Máriusz.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte: ez a térség a reformáció bölcsője, a táj a középkori templomokkal egy gyönyörű örökséget kapott.

– Még mindig úgy érzem, hogy nem kapnak elég figyelmet ezek a templomok, de látom a kollégáimon is az igyekezetet ennek a megváltoztatására. Remek dolog, hogy a középkori templomok megtekinthetőek a kerékpáros örökségtúrák megtétele során – mondta dr. Fekete Károly püspök.

A fórumot követően a résztvevők kerékpárra ültek, és egy 38 kilométeres túra során megtekintették a tákosi Mezítlábas Notre Dame-ot és tájházat, majd Csarodán a mosolygó szentek templomát, a tarpai református templom kiemelkedő jelentőségű freskóit, illetve a templomok mellett kialakított kerékpáros pihenőpontokat és túraközpontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában