Nyíregyháza

2021.10.20. 17:30

Egymásért építenek a Tekerd! fiataljai

A tagoknak a művészet segít a problémáik leküzdésében és tanulmányaik sikeres befejezésében.

MI

Neves külföldi művészek is dedikálták a 3D-s majomfejet | Fotók: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Mi a közös Barack Obama, az USA egykori elnökének feleségében, Michelle Obamában, egy 3D-s majomfejben és az egyik első Holdon járt űrhajós, Buzz Aldrin lábnyomában? Első olvasatra semmi, de újból nekifutva a kérdésnek mégis van közös pont, ugyanis a nyíregyházi, hátrányos helyzetű fiatalokat tömörítő Tekerd! csoport mindegyiket elkészítette Legóból, méghozzá nem is akármilyen formában.

Megragadta őket a művészet

A közelmúltban mi is felkerestük a csoport műhelyét, hogy megtapasztalhassuk azt a páratlan élmény, amit a népszerű építőkockákból készült alkotások nyújthatnak, immár nemcsak a magyar, hanem egyes rendezvényeknek hála a külföldi közönségnek is. A műhelyben Hudák Zsolt, a nyíregyházi Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium tanára, a csoport vezetője kalauzolt végig minket, s közben felelevenítette az impozáns alkotások elkészültének történeteit.

A már említett majomfej például egy portugál és egy spanyol művész alkotása alapján készült, ráadásul dedikálták is a befejezett képet.

– A művészek egyike hulladék anyagokkal dolgozik, és mi is meg akartuk tartani ezt az eszmeiséget, ezért a Legótól kapott használt, selejtezésre váró készletek újrahasznosításával készítettük el a majomfejet. Az elmúlt években projektekben gondolkodtunk, előtérbe került a környezetvédelem és a graffitiművészet is.

Neves külföldi művészek is dedikálták a 3D-s majomfejet | Fotók: Dodó Ferenc

– A csoport 2014-ben indult, az iskola bejáratánál lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térkép elkészítésével. Akkor négy srác dolgozott velem, az egyiküknek drogproblémái voltak, a másiknak rablási ügyei, ittas vezetés, és még sorolhatnám. Rövid idő után magával ragadta őket a művészet e formája, és egyre kevesebb gond volt velük.

– Ma már 29-en vannak a csapatban, és mindezt azért csinálom, hogy az építés segítségével az iskolában maradjanak, és sikeresen fejezzék be tanulmányaikat. A jelenlegi tagok nem csupán elvégzik az iskolát, de technikusi képzésen is maradnak, sőt olyan fiatal is van, aki a második szakmáját tanulja – ismertette a csoport fő célját Hudák Zsolt.

Neves alkotók tervezték

A vezetőtől azt is megtudtuk, a csoport logója Alex Trochut tervező munkája alapján készült, aki az AC/DC zenekar albumborítóit készítette, s a Tekerd! kizárólagos engedélyt kapott tőle, hogy a betűtípust a saját szimbólumában használja.

– A műhelyt díszítő, szintén építőkockából készült lámpák is egy neves művész tervei alapján épültek, a Magyar Nemzeti Galériában is kiállítottuk már őket. Érdekességük, hogy csak én kaptam meg a terveket, és sem ezeket, sem az elkészült lámpákat nem másolhatja le senki, sőt az építés után a rajzokat is meg kellett semmisíteni.

– Az indulásunkkor csak az volt a fontos, hogy a srácok elfoglalják magukat, de manapság rengeteg meghívást kapunk, többek között az amerikai nagykövetségen is jártunk már. A projektben 10 várost kerestünk fel, és 800 középiskolás vett részt rajta. A kapott portrékat kicsit feltuningoltuk, majd kockákból összeállítottuk, így készült el az amerikai olimpiai bajnok atléta, Jesse Owens portréja, akinek győzelme után Hitler nem adta át az érmet.

– Folyamatosan jönnek a felkérések, most egy emberi jogokkal kapcsolatos munkánk is van, ahhoz készült a Change starts with you nevű alkotásunk, aminek tervét egy argentin művésznő készítette nekünk. Ő egy olyan cég munkatársa, amely többek közt a Disney-nek vagy a Marvel Studiosnak tervez plakátokat – engedett betekintést az újabb nemzetközi hírű kép elkészültének rejtelmeibe a csoport vezetője.

A több mint egy négyzetméteres képekhez rengeteg kockára van szükség, de a mennyiség attól is függ, mekkora elemeket használnak a fiatalok. Az egészen apró, egyszer egyes kockákból több mint 36 ezret kell sorban egymás mellé illeszteni a szép végeredményhez.

Hudák Zsolt azt is elmondta, az iskola elvégzésével nem kerülnek ki a fiatalok a csoportból, többen vannak most is, akik visszajárnak építeni.

– Az alkotás öröme mellett az a legfontosabb, hogy mi egy támogató közösség vagyunk, lehet a tagoknak bármilyen gondja, mi szívesen látjuk őket. Óriási eredmény, hogy a már iskolát végzett fiataljaink közül mindenki dolgozik – hívta fel a figyelmet Hudák Zsolt.

Polyák Kevint a közösség motiválja az építésben

Miközben a szebbnél szebb képek között lépdeltünk, megérkezett a műhelybe az egyik alkotó, Polyák Kevin, akit arról kérdeztünk, miért döntött úgy, hogy a Tekerd! csapatát szeretné erősíteni.

– Őszintén szólva nem a legkellemesebb dolog órákon keresztül, néha kellemetlen testhelyzetben egymásra rakosgatni a kockákat, de a csoport tagjaiért, ezért a befogadó közösségért érdemes csinálni. Szinte mindennap itt vagyok, az építés kikapcsol, és ilyenkor tudom, jó emberek között vagyok – mesélte Polyák Kevin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában