Nagykálló

2021.10.25. 14:00

Minden bútort újjá lehet varázsolni

Amikor dolgozik, észre sem veszi, hogy órákat tölt étlen, szomjan.

Sza

Takácsné Dajka Szilvia bútorokat fest, dekorál és dísztárgyakat is készít | Fotók: km-archív

Az első képen egy megviselt, fából készült körasztal látható: annyira rossz állapotban van, hogy már csak egyetlen helyen tudjuk elképzelni: a szeméttelepen, a második fotón viszont egy vintage stílusú, gyönyörű asztalkát látunk, ami az egész lakás ékessége.

A kettő közötti különbséget Takácsné Dajka Szilvia kreativitása jelenti: a nagykállói édesanya úgy gondolja, hogy nincs az a tönkrement tárgy vagy bútor, amit ne lehetne újjávarázsolni.

Mesefigurák a falon

Először csak otthon kamatoztatta a tehetségét: a lakásukban mesefigurákat festett a gyerekszobába, később Vuk és társai a helyi óvoda és iskola falain is helyet kaptak, tőle pedig egyre többen kérdezték meg, miért nem próbál meg vászonra is festeni. Megpróbálta, és miközben a világhálón böngészett, több olyan videóval találkozott, amelyeken a krétafesték volt a főszereplő.

Ilyen volt és ilyen lett: rá sem lehet ismerni az asztalra

Hajtotta a kíváncsiság, és amikor részt vett a Bútorfaló üzlet egyik work- shopján, beleszeretett a bútorfestésbe. Rátalált az Autentico termékekre, és miután Érden ki is próbálta már tudta, ezzel szeretne dolgozni, s viszonteladójuk lett. Átfestette a konyhabútorukat, később jöttek az egyik barátnője bútorai, az előtte-utána fotókat pedig feltette a Facebook-csoportjába, ahol folyamatosan gyűltek a bejegyzések az átfestett, újjávarázsolt szekrényekről, asztalokról.

Ezzel párhuzamosan elkezdett egyedi, személyre szabott dísztárgyakat készíteni, ma már dekorál, workshopokat tart, emellett pedig kreatív énidő klubot hozott létre, ahol különböző technikákra tanítja az érdeklődőket. Nála semmi sincs előre elkészítve, mert számára fontos, hogy megismerje azt, akinek a babadobozt, az esküvői vendégkönyvet, ajtódíszt készíti.

– A visszajelzések szerencsére mindig pozitívak, akinek már készítettem valamit, ajánl a barátainak, ismerőseinek – mondta lapunknak Szilvi, aki államigazgatást tanult, német nyelvtanár végzettsége is van, s falugazdászként dolgozik, de mindig is tudta, hogy a kreativitását valamikor majd kamatoztatni fogja.

A színek ereje

– Ha elmegyek egy bútor mellett, azon gondolkodom, hogyan lehetne átalakítani, milyen színek mutatnák meg leginkább a szépségét – legutóbb például megláttam egy komódot, és lelki szemeim előtt már meg is jelent málnaszínben, aranyfolyatással – meséli nevetve Szilvi, aki, amikor dolgozik, észre sem veszi, hogy órákat tölt étlen, szomjan, annyira belemerül a munkába, hogy az idő mú­lását sem érzékeli.

Takácsné Dajka Szilvia bútorokat fest, dekorál és dísztárgyakat is készít | Fotók: KM-archív

– Számomra ez az igazi flow-élmény, a legjobb az lenne, ha a telefon sem csörögne, de ez kivitelezhetetlen. Soha nem készítek két egyforma tárgyat, hiszen minden megrendelő más egyéniség, ennek megfelelően változik a színvilág, a hangulat. A bútorok helyreállításánál, átfestésénél fontos, milyen stílusú a lakás, milyenek a színek, az anyagok.

– A hozzám fordulókat sokszor megpróbálom terelgetni, mert a legtöbben a fehér mellett teszik le a voksukat, én viszont szeretném nekik megmutatni, hogy színesben mennyivel különlegesebb egy-egy szekrény, asztal vagy tálaló. Legutóbb például egy komódot kellett átfesteni, a kérés pedig az volt, legyen fekete. A külső része olyan is lett, a belseje viszont málnapiros színt kapott, és a végeredmény nagyon izgalmas lett.

– A tervezés fázisát szeretem a legjobban, hiszen el kell fogadtatni az elképzeléseimet, de a munka kellemes része az is, amikor a megrendelőknek átadom a kész bútort vagy dísztárgyat: öröm látni a reakciójukat. Nem tudok ellenállni a kihívásoknak, szívesen próbálok ki új anyagokat és technikákat, a munkáimban pedig a szívem, lelkem is benne van – mondja Szilvi, aki a város szépítésében is részt vesz.

Az önkormányzat tavaly kérte fel arra, hogy a főtéren felállított ünnepi dekorációhoz feliratokat, s tárgyakat készítsen és az idei különleges installáció elkészítésében is számítanak az ötleteire, tudására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában