Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.15. 07:00

A bántalmazottakért motoroznak

Szabadidejükben, a saját költségükön támogatják a rászorulókat.

MI

Mihály Zsolt szerint gátat kell szabni a zaklatásoknak

Fotó: KM-Archív/Pusztai Sándor

– Szeretnénk a bántalmazott fiataloknak segíteni, ugyanis általában azokat vegzálják az osztálytársai, akik nem olyan menők, visszahúzódók, esetleg nincs olyan sok barátjuk, vagy azok nem elég „menők”. Ha kell, mi leszünk azok a barátok. Úgy gondolom, ma már szinte hozzátartozik ez a vegzálással teli miliő a gyerekek szocializációjához, de az a kérdés, hogy ez meddig mehet el, és hol van az a határ, amikor a tanárok közbelépnek. Nekünk, felnőtteknek az a dolgunk, hogy az ilyen eseteknek gátat szabjunk – hívta fel a figyelmet Mihály Zsolt, a Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen csoport alapítója, a néhány hónapja elhuny vajai diák, Gábor tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Meghonosított kezdeményezés

A csoport 2016-ban alakult, azóta pedig szerte az országban támogatják a zaklatások áldozatait. Mihály Zsolt a kezdetekről elmondta, 2016-ban bejárta a médiát egy cikk, ami egy amerikai motoroscsapat holland szekcióját mutatta be.

– A motorosok egy iskolában bántalmazott fiatalt kísértek el az intézménybe, és ezzel demonstrálták, hogy a gyerek nincs egyedül. A segítőknek hála a diák társai felhagytak a bántalmazással, amiről több újságcikk is született. Innen jött az ötlet, hogy ezt a remek kezdeményezést hazánkban is meghonosítsuk. A közösségi médiában hoztunk létre egy csoportot, de nem akartuk egy motoros­klub keretei közé szorítani az egészet, mert a bonyolult szabályok miatt nehéz elérni az országos lefedettséget. Az ilyen klubok egyik fő szabálya, hogy egy személy csak egy egyesületnek lehet tagja, így sokan elestek volna a lehetőségtől, ami nem is a kétkerekűek szerelmeseit, hanem a rászorulókat sújtotta volna a leginkább. A motorosok a világ végére is elmennek, hogy hódolhassanak a szenvedélyüknek, mi pedig egy nemes célt adunk nekik. A csoportunknak jelenleg több mint 1200 tagja van az ország minden pontján – tudtuk meg Mihály Zsolttól, aki kiemelte: minden tag a szabadidejében, saját költségére segít másoknak, és alkalmanként legalább öten mennek, hogy megelőzzék az erőszakot.

Egyre többen kérnek segítséget

– A megjelenésen van a hangsúly, az a cél, hogy a marcona külsejű motorosok elriasszák a zaklatókat a bántó magatartástól. A baktalórántházi megemlékezésre több társunk Budapestről érkezett, ami jól mutatja, mennyire komolyan veszik a tevékenységünket. Ott rengetegen voltak a környékről is, de nagyon jó volt látni, hogy nemcsak a mi tagjaink, hanem más motorosok is részt vettek rajta. Mostanában egyre több megkeresést kapunk, és már nem csupán gyerekek, hanem felnőttek is érintettek.

Minden bántalmazásos és zaklatásos ügyben szeretnénk segíteni, de sok esetben mi nem tehetünk semmit. Elsősorban a gyerekekért alakultunk, és jó lenne, ha több szülő fordulna hozzánk. A minap egy anyuka arra kért minket, hogy a gyerekátadáson vegyünk részt. Elváltak, és a legutóbbi átadásnál az apuka fojtogatta őt, méghozzá közterületen, és félt, hogy az eset megismétlődik. Persze szó sincs arról, hogy önbíráskodók lennénk, hiszen abban semmi kivetnivaló nincs, hogy megjelenünk egy ilyen találkozón, vagy a szülő kérésére elviszünk egy gyereket az iskolába. Sajnos nagyon gyakori, hogy az ilyen gyerekátadásokhoz a segítségünket kérik, ilyenkor sohasem a felnőttek, hanem a gyerekek érdekeit tartjuk szem előtt. Bírósági tárgyalásokon is rendszeresen részt veszünk, előfordult, hogy a tárgyalás után a férj eltörte a volt felesége kezét a bíróság épületében. Mi csak azért megyünk el, hogy az érintetteknek ne kelljen félniük, de nem juthatunk el mindenhová – hangsúlyozta a csoport alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában