Nyíregyháza

2021.11.04. 20:00

A megjelenés vizuális névjegykártya

A divat nem kiabál, hanem emlékezetessé tesz.

SZA

Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A stílus az önkifejezés eszköze: azzal, ahogy felöltözünk, üzenünk magunkról a világnak. Az első benyomás általában 5-6 másodperc alatt alakul ki, s ezt 55 százalékban befolyásolja az öltözék, 38 százalékban a gesztusok, s csak 7 százalékban a szavak, a megjelenésünk tehát a vizuális névjegykártyánk – többek között erről is beszélt a Bencs-villa hallgatóságának Koncz Veronika protokoll- és stílusszakértő a legutóbbi Többszemközt-esten, melynek Kováts Dénes volt a házigazdája.

Kiállta az idő próbáját

– Az, hogy kinek mi áll jól, a kor vagy a testalkat mellett a bőr- és hajszíntől is függ: ez utóbbiak alapján a négy évszaknak megfelelően négy típust különböztetünk meg, és nem árt tisztában lenni azzal, hogy ki melyikbe tartozik, hiszen annak, aki a saját színeitől eltérőeket használ, diszharmonikus lesz a megjelenése, sőt, egyes árnyalatok öregítik vagy elnyomják a viselőjét. Mindenkinek a hozzá illő 3-4 színt kell megtalálnia és azt feldobni kiegészítőkkel – mondta Koncz Veronika, aki divatteremtő egyéniségekről is mesélt.

– A divat nem kiabál, hanem emlékezetessé tesz – tudta ezt Coco Chanel is, aki nem akart stílusikon lenni, mégis az lett. Az édesanyja korán meghalt, nevelőintézetben nőtt fel, az ottani egyenruhája miatt lett a két leggyakrabban használt színe a fekete és a fehér. Nem tudta elfogadni a szigorú rendet, a lázadás pedig az egész életét végigkísérte. Nem érdekelte, ki mit gondolt róla, és bár sokakat felháborított, amikor matrózblúzt vagy nadrágot vett fel, mégis utánozni kezdték. Az egyszerű háziasszonyokat akarta öltöztetni, ezért készített ruhákat nem gyűrődő anyagokból, és legyen szó kosztümről, ruháról, cipőről, táskáról vagy parfümről, darabjai kiállták az idő próbáját.

– Audrey Hepburnt a bája tette stílusikonná. Tervezői a törékenységét akarták kiemelni, a vékony derekát hangsúlyozták, ma is népszerűek a 7/8-os nadrágjai, ahogy balerinacipői is. Jackie Kennedyt a csónaknyakú ruhái, a kalapjai és a gyöngysorai tették követendő példává, és sokak szerint az ő stílusát szeretné továbbvinni megjelenésében Amal Clooney, aki elismert ügyvédként és a film­sztár feleségeként is mindig pontosan tudja, miben kell megjelennie.

Praktikus, kényelmes

– A Beckham név nemcsak a futballpályákon hangzik jól, de a divat világában is: miután leszámolt Spice Girl-ös múltjával, Victoria Beckhamet tervezőként egyre komolyabban veszik. Azt mondja, korábbi ruhái az önbizalomhiányról szóltak, ma már nem venné fel azokat. Hangsúlyozza a derekát, a vállvonalát, egyedi nyakmegoldásaival kiemeli az arcát, szélesszárú nadrágjai és hosszított felsőrészei rövid idő alatt népszerűek lettek, munkáit a klasszikus és a modern darabok ötvözete jellemzi és természetesen már a férjét is ő öltözteti.

– Ha divatról van szó, egy szintén angol házaspárról sem feledkezhetünk meg: Katalin hercegnének úgy sikerült stílusikonná válnia, hogy a protokollszabályokat is betartja: a megjelenése nemcsak tökéletes, de inspiráló is, férjét, Vilmos herceget pedig a kifogástalan elegancia jellemzi.

– És ha már a királyi család: II. Erzsébet királynő azért hord szinte mindig egyszínű, egyenes szabásvonalú ruhát, mert az optikailag nyújtja az alakját. Kabátruhái praktikusak, hiszen nem kell igazítani ezeket, ha kiszáll az autóból, kalapjait, cipőit és táskáit a személyére szabják. Utóbbiakkal üzen is: ha bal kezén tartja, minden rendben van, de ha átteszi a másik oldalra, a protokollosai tudják, hogy be kell avatkozniuk és például kiszabadítani egy kellemetlen szituációból.

Fedett vállak, lábujjak

Vannak munkakörök, ahol el kell takarni a dekoltázst, a vállat, a hasat és a lábujjat, hogy az adott kompetencia kerüljön előtérbe és ne a női idomok. Az üzleti színek a kék és a szürke, illetve ezek árnyalatai – semleges színekről van szó, amelyek nem hívják fel a figyelmet az illető személyiségére, ám megbízhatóságot sugallnak. Az elfedést egyébként mindenkinek érdemes szem előtt tartani, akinek nem tökéletes az alkata, ha ugyanis elvonjuk a figyelmet azokról a testrészeinkről, amelyek nem optimálisak, és azokra irányítjuk, amelyek igen, már nyert ügyünk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában