Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.28. 07:00

„Addig lehet áztatni a damilt, amíg nincs olyan hideg, hogy jég legyen a tavon”

Van olyan horgászvíz, ahol csak a jég jelenthet akadályt.

MML

Mindig jó, ha van a horgásznak segítsége

Fotó: Archív fotó: MML

A téli hónapokra elülnek, elvermelnek a halak, sok horgász elteszi tavaszig a horgászfelszerelést. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy néhány megyénkben található horgásztó meddig várja a vendégeit.

– Mi már az elmúlt hétvégén lehúztuk a képzeletbeli redőnyt, s az időjárás függvényében március elején vagy közepén nyitunk ki legközelebb – mondta el érdeklődésünkre Erdélyiné Széplaki Zita, az Erdélyi Major tulajdonosa.

– A vendégeink fogtak az idén 17-18 kilogrammos pontyokat, de a tóban élő 45-50 kilogrammos harcsát senkinek sem sikerült kifognia. Többször is megakasztották, de nem sikerült partra húzni. Télen a halneveldénél partvédelmi munkákat végzünk, ezért onnan az átlag háromkilós halakat már áttettük a horgásztóba.

Télen kevesebbet mozognak

Verbatanya nem tervez bezárást, amíg nem fagy be a tó, várják a horgászokat.

– Nálunk nincs leállás, addig lehet áztatni a damilt, amíg nincs olyan hideg, hogy jég legyen a tavon – tudtuk meg Verba Tamás üzletvezetőtől. – Mindenre lehet horgászni télen, csak számolni kell azzal, hogy kevesebbet mozognak a halak, kevesebbet esznek. Tavaly télen egy vendégünk száz kilogramm halat fogott ki egy nap. Az elmúlt hétvégén verseny volt nálunk, fogtak 10 kilogramm feletti pontyot is.

A Pazonyi Horgásztanya a hét végén, november 27-én és 28-án még nyitva lesz, de hétfőtől már bezár, s az időjárás függvényében – ha nem lesz már fagyos az időjárás – február végén, március elején nyit majd ki.

– Szeptemberben 17–21 kilogrammos szibériai tokhalat telepítettünk a tóba, azokra még ebben a hűvös időben is lehet horgászni, hiszen hideg vízi halak. Ebben az évben a legnépszerűbb a ponty volt, 20,20 kilogrammos példányt is a partra hoztak, de többen vagy fekete amurt, vagy tokhalat akartak fogni. A tavat télen bővítjük, meghosszabbítjuk déli irányba – tájékoztatta lapunkat Petrilla Csaba tótulajdonos.

Az Orosi-tó december 24-ig mindennap várja a csendre és nyugalomra vágyó horgászokat, az ünnep után pedig az időjárás függvényében a hétvégeken tárja ki kapuját. – Folyamatosan fogják a halakat a vendégeink, a hűvös időjárás egyelőre nem vette el a halak étvágyát. Remélem, a kapókedv megmarad december 5-re is, akkor lesz a Mikulás Kupa, a Pecamánia Road Show. A közelmúltban 20 kilogramm feletti fehér tokot is telepítettünk a vízbe – tudtuk meg Hódi László tógazdától.

Dögén az idén megnyitott Bertók-tó november végéig csak a bejelentkezett horgászokat tudja fogadni, aztán bezár a márciusi nyitásig.

– Nagy munkában vagyunk, ezért tudjuk csak korlátozottan fogadni a horgászokat – árulta el Bertók Viktor tulajdonos. – Kialakítunk húsz parkolót, építünk vendégházat és telepítünk a napokban pontyot, süllőt és compót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában