Penészlek

2021.11.12. 07:00

Akcióban a Zöld Kommandó Penészleken

A penészleki iskola mellett az önkormányzat és a nyugdíjas­otthon is elismerést kapott.

JG

A Zöld Kommandó tagjai akcióban: Szabó Martin és Horváth Péter a villanykapcsolókat, Csintalan Adrienn Noémi és Könnyű Amira Ilona a vízcsapokat ellenőrzi

Fotó: Jernei Gábor

A Virtuális Erőmű Program tíz évvel ezelőtt indult útjára. A program tizenkettedik gáláján a napokban Penészlek három díjat is kapott, a helyi iskola mellett elismerték az önkormányzat és a Nyugalomsziget Idősek Otthona energiatudatos munkáját is.

Jó a kapcsolat

– Két évvel ezelőtt már kaptunk egy díjat a programban – mondja Hajdu Henrietta, az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézményének vezetője.

– Akkor a település polgármestere, Klenik Sándorné is elkísért a gálára és annyira megtetszett neki, amit látott és hallott, hogy úgy döntött, az önkormányzat is csatlakozik.

– Az számunkra teljesen természetes, hogy az önkormányzat valamennyi intézményét napkollektorokkal láttuk el és kiemelt figyelmet szentelünk a környezettudatosságra, az energiatakarékosságra – kapcsolódik a beszélgetésbe Klenik Sándorné. – Nem kis büszkeség volt, hogy háromszor is elhangzott a településünk neve a mostani gálán, de nem ezért csináljunk, hanem azért munkálkodunk, hogy egy élhető környezetben tudjunk lakni, dolgozni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ugyan már nem vagyunk az iskola fenntartói, de nagyon jó kapcsolatot ápolunk az intézménnyel és igyekszünk napi szinten jelen lenni egymás életében. A gyerekek szinte az összes penészleki rendezvényen részt vesznek.

Ökoiskola

– Sokat dolgozunk azért, hogy a gyerekek figyelmét felhívjuk a környezettudatos életmódra. Ma már teljesen természetes a számukra, hogy nagyon odafigyelnek arra, hogy ne pazaroljanak, ne szemeteljenek. Ha TeSzedd! akcióba hívjuk őket, akkor szinte kérés nélkül jönnek. Megalakítottuk az iskolában a Zöld Kommandót. Jelenleg 15 tagja van ennek az elit csapatnak, amelynek tagjai az órák után megnézik, valamennyi teremben leoltották-e a villanyokat, rendesen elzárták-e a vízcsapokat. Ha ez nem történik meg, akkor szólnak az osztályfőnöknek.

Ott tartunk, hogy túljelentkezés van, a gyerekek között rangnak számít, ha valaki tagja a kommandónak.

– Azt figyeltük meg, hogy a környezettudatos szemléletmód a faluban is kezd elterjedni. A fogékonyabb szülők felismerték, ha ők nem tesznek a környezetükért, később a természet által benyújtott számlát is nekik kell majd kifizetniük. Az igazi haszon azonban csak évekkel később jelentkezik majd, mert ezek a gyerekek amit most elsajátítottak, azt felnőtt korban is gyakorolni fogják és szinte biztos, hogy tovább örökítik ezt a szemléletmódot az utódaiknak is. A pedagógusaink nap mint nap sokat dolgoztak azért, hogy a gyerekek számára ez a környezettudatosság mára már automatizmussá váljon. Talán ennek is köszönhetjük, hogy megkaptuk az ökoiskola és a fogyasztóvédelmi iskola címet is, ami egy olyan kis intézmény esetében, ahová összesen alig több mint hetven gyerek jár, nagy eredmény.

Folyamatos figyelem

A penészleki Zöld Kommandó tagjainak a munkáját Farkasné Dányi Éva felügyeli.

– Nagyon lelkes csapattal dolgozom együtt – tudtuk meg a penészleki tanítónőtől. – Napi kapcsolatban vagyunk a kommandó tagjaival, folyamatosan egyeztetünk az aktuális teendőkről. Hetente egyszer pedig tartunk egy olyan összejövetelt, ahol csak beszélgetünk. Minden gyerek elmondhatja, milyen öröm foglalkoztatja vagy milyen bánat nyomasztja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában